12.4 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăLifestyleFoodLa granita marilor culturi europene

La granita marilor culturi europene

Cultura ucraineana este strans legata de cresti nism, fiind dealtfel influentata si de vecinii de la vest si de la est ai tarii. Acest fenomen se reflecta in artele plastice, arhitectura si muzica. Bogata sa diversitate culturala, istoria tumultuoasa, spiritualitatea contureaza imaginea unui popor puternic, mandru, demn, ce s-a impus prin nume de referinta. Ilia Ilici Mecinikov, microbiolog, imunolog, anatomist si zoolog rus nascut la Ivanovka, Ucraina a primit premiul Nobel pentru medicina in 1908. Daca Ivan Kotliarevski este considerat parintele literaturii in limba ucraineana, Taras Sevscenko reprezinta simbolul renasterii nationale. Pictor si poet romantic, a pus, prin opera sa vasta, bazele limbii si literaturii ucrainiene moderne.

Opera lui Nikolai Gogol este cunoscuta in intrega lume, prin extraordinara sa capacitate de a surprinde realitatea vietii, caracterele si esenta spiritului uman. Colaborarea ucraineano-romana in domeniul cultural se desfasoara pe baza Acordului privind relatiile de buna vecinatate si colaborare.
Articolul 19 prevede: “promovarea reciproca a culturii ambelor tari, sustinerea initiativelor individuale si publice, precum si incurajarea schimburilor intre uniuni artistice, asociatii, institutii de cultura, stiinta si invatamant etc.” Un moment important este acela al cooperarii in domeniul patrimoniului culturalo-istoric. Proiectele comune vizeaza popularizarea culturii Tripilya-Cucuteni. Este demna de mentionat grija extra ordinara a Ucrainei de a supraveghea si ingriji monumentelor legate de cultura ucraineana de pe teritoriul tarii noastre. Aceste repere sunt de o mare insemnatate si valoare si ne ilustreaza evoluti istorica a acestei culturi. In 2012 se vor aniversa 200 de ani de la formarea in Delta Dunarii a celei mai cunoscute organizatii a cazacilor zaporojeni, Zadunaiskfa Sici. Exista un proiect de amplasare in satul Dunarea de Sus din judetul Tulcea a unui complex istorico-etnografic ce poarta acelasi nume.

Centrul Cultural si de Informare al Ucrainei in Bucuresti

A fost inaugurat oficial la 31 octombrie 2007 in cadrul vizitei oficiale a Presedintelui Ucrainei de atunci – V.A.Iuscenco – in Romania. Este situat in Bucuresti, Calea Victoriei, 26. Activitatea Centrului se desfasoara pe mai multe directii. In primul rand se preocupa cu profesionalism de promovarea in Romania a diverselor informatii despre Ucraina. Cultura si istoria, intarirea legaturilor cu comunitatea ucraineana, acordarea sprijinului in asigurarea cerintelor national-culturale, informarea obiectiva a opiniei publice din Romania despre Holodomorul din anii 1932-1933 din Ucraina cu scopul condamnarii acestei crime ca un genocid impotriva poporului ucrainean, sunt cateva dintre ele. Precum biblioteca din Alexandria, care a ars si prin asta a ramas o legenda vie, creatia Annei arde sentimente, trairi, momente din viata si neviata si le transpune prin focul pasiunii si creatii pe panza.

Anna Ravliuc

Un exemplu de prezenta culturala ucraineana de succes in Romania este Anna Ravliuc, o artista sensibila ce aduce in prim plan simbolistica specifica a filonului inspirational din care provine. “Daca ar fi sa definesc temperamentul artistic al Annei, as folosi o strofa din Oda in metru antic, de Mihai Eminescu: De-al meu propriu vis, mistuit ma vaiet / Pe-al meu propriu rug, ma topesc in flacari… / Pot sa mai reinviu luminos din el ca / Pasarea Phoenix? Exploziva, imprevizibila, plina de visari si sete de viata fara de moarte, Anna se reinventeaza mereu. Proiectul sau Art Crematoriu este o ilustrare vie a trairii artistice. Ardem totul si reconstruim din nou!

Precum biblioteca din Alexandria, care a ars si prin asta a ramas o legenda vie, creatia Annei arde sentimente, trairi, momente din viata si ne-viata si le transpune prin focul pasiunii si creatii pe panza. Paleta sa este doar anticamera din purgatoriu!” ne-a marturisitNicoleta Zagura. Pasiunea Annei pentru trecutul istoric si pentru valorile patrimoniului cultural au pus bazele proiectului Centrului Cultural pentru UNESCO „Nicolae Balcescu”. Acesta gazduieste atelierele de creatie si activitatea artistica a Annei si a echipei sale de lucru. Anna Ravliuc este o mare admiratoare a spectacolului cromatic al costumului popular ucrainian si a obiceiurilor din batrani. Vizitatorii vor putea admira si studia aici materiale, tehnici de lucru, o bogata colectie de obiecte traditionale. Lucrarile sale vorbesc despre forta, fragilitatea si frumusetea femeii, in ritm nostalgic de balalaica.

Cele mai citite

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă