14.1 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăLifestyleFoodGermania între muzică, tehnică şi istorie

Germania între muzică, tehnică şi istorie

Peisaje mirifice, vinuri inscrise pe harta luxului international, un simt deosebit al frumosului manifestat in design, muzica si teatrul sunt doar cateva coordonate ale civilizatiei germane.

Istoria sa marcheaza evolutia culturii europene si este una extrem de interesanta. Lider in era industriala este totodata considerata a fi si sustinatoare  integrarii economice si politice europene.

Suprafata totala este de aproximativ  357.000 km patrati,  cu un relief variat, preponderent muntos. Clima este temperata, cu o temperatura medie anuala de 9 grade.

Capitala tarii este Berlin, un oras artistic, spectaculos si cosmopolit.

Din punct de vedere al organizarii politico-administrative, Germania este impartita in 16 landuri.

Istoria Germaniei incepe cu constituirea triburilor germanice.  In timpul domniei imparatului roman Cezar August are loc  invazia teritoriilor de dincolo de Rin, sustinand  conflicte ce au durat mult timp.

Un moment important este constituirea in anul 800 a Imperiului Carolingian de catre Carol cel Mare, divizat mai apoi in 843. Edictul Bulei de Aur din 1356 ii da imperiului o Constitutie a caror principii de baza rezista pana la destramarea acestuia in 1806.

In 1517 Martin Luther si-a publicat tezele sale  prin care condamna anumite  practici ale Bisericii Catolice. Acesta este momentul in care incepe Reforma Protestanta. Dupa anul 1530, religia lutherana capata statutul oficial in multe teritorii germane.

Au urmat conflicte religioase, iar Pacea Westfalica din 1648 a pus capat acestor razboaie, ducand totodata la divizarea imperiului in numeroase principate independente.  

In anul 1806, Imperiul a fost dizolvat ca urmare a Razboaielor Napoleoniene. A urmat o perioada foarte tumultuoasa, in care in urma Congresului de la Viena din 1814 a fost fondata Confederatia Germana. Principiile Revolutiei Franceze inspira si populatia de pe aceste locuri si au loc numeroase framantari de ordin politic. Revolutia de la 1848 duce la schimbarea temporara a raportului de forte.

In 1862 Regele Wilhelm al IV il numeste pe Otto von Bismark prim ministru, marcand o perioada reprezentativa pentru istoria Germaniei.

In Primul Razboi Mondial, in 1914 Germania fiind una dintre marile puteri europene a intrat alaturi de Austro-Ungaria. Germania a invadat de cateva ori Franta. Dupa incheierea acestuia in 1918 iar imparatul Germaniei a fost fortat sa abdice.

Perioada celui de-al Treilea Reich si cel de-al Doilea Razboi Mondial este una trista si extreme de grea. In urma acestui conflict au rezultat un numar impresionant de 40 de milioane de victime. Aceasta este si perioada Statului Centralizat Totalitarist al lui Adolf Hitler si de politica sa expansionista. Criza economica din 1929 a afectat foarte mult economia germana, fiind unul dintre factorii care au dus la ascensiunea celui de-al Treilea Reich.

In urma razboiului, teritoriul Germaniei a fost impartit in patru „zone de ocupatie”, controlate de puterile aliate Franta, URSS, Regatul Unit si Statele Unite. Berlinul a

fost de asemeni divizat in patru sectoare controlate de aceste puteri. Aceasta scindarea a culminat prin constituirea in 1949 pe teritoriul Germaniei de azi a doua state germane: partea de apus s-a numit Republica Federala Germania iar partea de rasarit s-a numit Republica Democrata Germana.

In 1990  cele doua state germane s-au reunificat, iar Germania este azi una dintre cele mai importante tari din Uniunea Europeana si din lume.

Simbol oficial de stat, drapelul national al Germaniei este format din trei benzi orizontale de dimensiuni egale in culorile negru, rosu si auriu.

Istoria sa este una demna de interes. A aparut pentru prima data la inceputul secolului al XIX-lea, iar in timpul revolutiei din 1848 a avut un rol foarte important.

 Mai tarziu, cu exactitate in timpul formarii Republicii de la Weimar a fost adoptat ca drapelul national al Germaniei.

Dupa cel de-al Doilea Razboi mondial a reprezentat deopotriva Germania de Vest cat si pe cea de Est. De fapt acest lucru s-a intamplat pana in  1959, cand simbolurile socialiste au fost adaugate, spre o clara departajare,  celui al Germaniei de Est.

Din 3 octombrie 1990, tricolorul negru-rosu-auriu a ramas drapelul Germaniei.

Daca vorbim despre simboluri ale Germaniei trebuie sa vorbim despre Oktoberfest, despre profsionalism si tehnica de cea mai inalta calitate, despre Mercedes, BMW, Allianz, despre cultura sa impresionata care a influentat-o pe cea mondialasi mai ales despre oameni minunati care au activate in cele mai diverse domenii, de la arta la stiinte exacte.

Cele mai citite

Când se prăbușește șandramaua useristă nășită de rețea?

Cuvintele “stație”, “rețea”, “releu” fac parte din limbajul codat al sistemului de intelligence, decapitat - din păcate, doar temporar - zilele acestea, prin inculparea...

Când se prăbușește șandramaua useristă nășită de rețea?

Cuvintele “stație”, “rețea”, “releu” fac parte din limbajul codat al sistemului de intelligence, decapitat - din păcate, doar temporar - zilele acestea, prin inculparea...

Tornadele au devastat statul Texas din SUA. Sute de mii de oameni au rămas fără energie electrică

Rafalele de vânt au atins puterea uraganului, iar în unele zone au fost însoţite de grindină de mărimea unei mingi de golf, conform actualitate.org. Vremea...
Ultima oră
Pe aceeași temă