Pe 20 mai 1990 au avut loc primele alegeri parlamentare și prezidențiale din România, după evenimentele din decembrie 1989 fiind, totodată şi primele alegeri libere după ultimul scrutin democratic, cel din 1937. Atunci, românii au participat masiv la vot, iar electoratul a votat pentru viitorul preşedinte al ţării și pentru reprezentanţii săi în Camera Deputaţilor şi în Senat. Ion Iliescu a fost ales preşedinte cu 85% din voturile exprimate.
CITEŞTE ŞI GALERIE FOTO & VIDEO. 25 de ani de la începutul GOLANIADEI din Piaţa Universităţii
Doar Frontul Salvării Naționale, Partidul Național Liberal și Partidul Național Țărănesc Creștin-Democrat au propus candidați pentru funcţia supremă în stat. Ion Iliescu, din partea FSN (aspru criticat de societatea civilă deoarece era considerat a fi un activist al PCR și continuator al sistemului căzut în decembrie 198), Radu Câmpeanu, din partea PNL (reîntors de la Paris, unde ceruse azil politic în 1973) şi Ion Rațiu, din partea PNȚCD (reîntors de la Londra, unde locuise mai bine de jumătate de veac).
CITEŞTE ŞI HARTA VOTULUI. Cum s-a votat în fiecare judeţ în primul tur al alegerilor prezidenţiale
În timpul campaniei electorale, TVR a difuzat mai bine de 15.000 de minute de publicitate electorală pentru partide şi pentru candidaţi, iar în toată ţara au avut loc 213 mitinguri și 473 întruniri electorale. În ultima zi a campaniei electorale, Televiziunea Publică i-a adus la aceeaşi masă pe cei trei candidaţi la funcția de președinte. La începutul dezbaterii, președintele Radioteleviziunii, Răzvan Theodorescu, a spus că este pentru prima oară când în țările din Europa de Est se organizează o asemenea confruntare de opinii în fața unei națiuni, informează unitischimbam.ro.
video: youtube.com