10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodFabricantul de cimpoaie

Fabricantul de cimpoaie

Unul dintre putinii oameni care mai stapanesc mestesugul fabricarii cimpoaielor traieste in comuna hunedoreana Lapugiu.
Localitatea, aflata la granita tinutului Padurenilor cu Banatul, este un loc in care se pastreaza nealterate traditii stravechi.

La horele din sat se canta inca din fluier, cetera, frunza, vedeta satului fiind batranul Miron Golesie, care are un cimpoi pe care l-a fabricat singur. Mesterul nu numai ca faureste instrumentele de cantat cu burduf, dar a primit si oferte pentru a le vinde in strainatate.
De cand se stie, Miron Golesie canta la mai multe instrumente muzicale. De mic copil, a invatat mestesugul sunetelor de la tatal sau. El isi aminteste inca povestea primului sau cimpoi: "Mi l-a dat tata si eu l-am imprumutat unui vecin, care a murit insa. Cineva i-a luat cimpoiul si eu am ramas fara el. Pentru ca nu am avut de unde sa cumpar altul, m-am apucat sa confectionez unul, intr-o seara, dupa ce am vazut un film englezesc, in care un personaj facea cimpoaie", povesteste mesterul.
Batranul sustine ca secretul fabricarii unui cimpoi bun consta nu neaparat in uneltele si materia prima folosite, ci este nevoie de multa pasiune. Mai intai, omul si-a confectionat uneltele. Abia dupa ce a terminat aceasta operatiune, Miron a cautat lemn de cires, pe care l-a fiert in aburi, pentru a nu crapa. Pentru aceasta etapa, batranul a cumparat o galeata speciala, in care se afla un suport pe care pune lemnul. "Butucul de cires nu trebuie sa atinga galeata, ca sa nu se arda, si de asta folosesc suportul din lemn", mai explica mesterul.
Caraba, burduful din piele de oaie, si alte elemente ale cimpoiului, butea, darloniul, suflerul, toate necesita maxima atentie la confectionare. Pentru a obtine burduful, Miron Golesie face sacrificii financiare destul de mari: "Traba sa cumpar o oaie vie si s-o jupuiesc stiu eu cum, dar pantru oaie platesc cinci milioane", mai spune batranul. El mai povesteste ca la primul cimpoi a lucrat o iarna intreaga. Acum insa este mai indemanatic si a ajuns sa faca un instrument intr-o luna.
In urma cu patru ani, Miron Golesie a fost personajul principal intr-un documentar american. Barbatul i-a invatat atunci pe straini cum se mulg sau cum se tund oile. Realizatorii, impresionati de indemanarea batranului in confectionatul cimpoaielor, au dedicat doua episoade ale filmului numai pentru acest subiect.

 

INOVATIE
» Cimpoiul electric

La 69 de ani, barbatul isi cultiva pasiunea investind destul de multi bani in ea. Pentru ca nu mai poate sufla in acest instrument "la fel ca la 30 de ani", Golesie a cumparat o pompa electrica din Olanda. A atasat pompa de cimpoi cu ajutorul unui furtun subtire ca sa nu mai fie obligat sa sufle. "Daca folosasc furtunu’, pot sa cant si vocal anumite piese, in timp ce cant la cimpoi", mai adauga hunedoreanul. El este si cel mai solicitat om din sat cand este vorba despre nunti. In afara de talentul muzical, este si un apreciat vornic, pentru ca are simtul umorului si cunoaste ca nimeni altul "randuielile" petrecerii.
Originalul mestesugar spera ca, in curand, improvizatia "cimpoiului electric", cum il numeste el, sa fie definitivata pentru a putea canta pana la 90 de ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă