21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăLifestyleFoodEfectele celularului asupra sănătăţii: ne prăjeşte mobilul?

Efectele celularului asupra sănătăţii: ne prăjeşte mobilul?

Studii recente arată că ar putea exista o legătură între radiaţiile emise de telefoane şi îmbolnăvirea de cancer cerebral. Alte studii susţin însă contrariul. Dacă legătura între radiaţiile emise de celulare şi cancer va fi dovedită, miliarde de oameni ar trebui să se gândească de două ori înainte să pălăvrăgească ore în şir la mobil, scrie revista americană „Time”.

Undele joase, suspectul nr. 1

Când celularele dau şi re­cep­ţionează apeluri, emit unde radio joase (RF). Mai puternice decât undele radio FM, undele RF au intensitatea de un miliard de ori mai mică decât razele X, care sunt cancerigene.

Industria telecom susţine că radiaţiile RF n-au puterea să modifice moleculele din organism. Comisia Federală de Comunicaţii (FCC) a stabilit un nivel maxim al radiaţiilor RF, astfel încât să nu afecteze celulele umane. Efectele radiaţiilor RF „par, cel puţin acum, insuficiente să producă daune genetice asociate de obicei cu cancerul”, a spus Robert Hoover, director la Institutul Naţional al Cancerului din SUA.

Cercetarea este însă departe de a fi concludentă. În 1995, Lai a fost coautor la un studiu care arată că o expunere de două ore la radiaţiile RF – la un nivel consi­derat sigur de standardele americane – produce un tip de daune în celulele creierului cobailor, care pot duce la cancer.

Studiile care au urmat – de obicei finanţate par­ţial de industria telecom – n-au confirmat rezultatele; totuşi, un studiu din 2004 finanţat de UE n-a infirmat îngrijorările oamenilor de ştiinţă.

Cercetările pe termen lung vor da verdictul

Dariusz Leszczynski, cercetător la Autoritatea de Siguranţă Nucleară din Finlanda, a condus studii care au indicat că radiaţiile RF produc o reacţie în celule. „E posibil ca radiaţiile să fie capabile să facă rău celulelor în mod indirect, poate prin interferenţa cu abilitatea lor de a repara daunele normale din ADN. Din cauza incertitudinii ştiinţifice, e prematur să spunem că folosirea celularelor e sigură”, a spus el.

Cercetările pe termen lung ar putea decide dacă radiaţiile RF măresc şansele dezvoltării unui cancer cerebral. Nume­roase studii, inclusiv o analiză din 2007 a Societăţii Daneze a Cancerului pe 421.000 de utilizatori, n-au găsit nici o legătură. „Dovezile ştiinţifice au arătat că dispozitivele fără fir nu prezintă riscuri”, a spus John Walls, purtător de cuvânt al CTIA, o asociaţie globală din domeniul telecom.

Studiul a urmărit numai tumorile diagnosticate până în 2002, la scurt timp după ce mobilele au început să fie folosite în număr mare. Cancerele cerebrale pot avea nevoie de decenii să se dezvolte, deci e posibil să mai dureze câţiva ani până să poată fi măsurată o evoluţie a bolii. „Perioada latentă e prea mică”, a spus Siegal Sadetzki, cercetător la Institutul Gertner din Israel, ale cărui studii au găsit unele legături între folosirea celularelor şi a tumorilor la glandele salivare. „Pe lângă asta, oamenii folosesc azi mobilele mult mai mult ca înainte”, a spus el.

„Ştiinţific, n-avem încă nici o dovadă. În privinţa sănătăţii publice ar trebui totuşi să fim precauţi”, a spus Sadetzki.

Precauţii

Pe speaker sau dacă alegeţi căştile cu fir, reduceţi drastic expunerea la RF.

Căştile Bluetooth ajută, dar şi ele emit o cantitate mai mică de radiaţii.

În cazul copiilor, care au craniul mai subţire decât adulţii, părinţii ar trebui să aştepte până să le dea primul mobil.

Elena David
Elena Davidhttp://elena-david
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în 2 săptămâni şi adoptată prin HG până la final de iunie

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern până la finalul lunii...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în 2 săptămâni şi adoptată prin HG până la final de iunie

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern până la finalul lunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă