19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodCopiii despoţilor din Asia Centrală: nepotism vulnerabil?

Copiii despoţilor din Asia Centrală: nepotism vulnerabil?

Maxim Bakiev, fiul preşedintelui kîrgîz Kurmanbek Bakieva, a fost numit în noiembrie 2009 şef al nou createi agenţii kîrgăze pentru investiţii, deşi avea doar 32 de ani şi pic de experienţă politică. Cinci luni mai târziu, după puciul de la începutul lui aprilie 2010, şi el şi tatăl lui au trebuit să-şi facă bagajele şi să fugă din ţară, scrie ziarul austriac Die Presse, citat de Agerpres.

Cazul celor doi ilustrează provocările cu care se confruntă preşedinţii autoritari din Asia Centrală. Preşedinţii Uzbekistanului, Kazahstanului şi Tadjikistanului se află deja de circa 20 de ani la putere, sosind vremea pentru alegerea succesorului. Aici nepotismul joacă rolul principal. Fostul preşedinte al Turkmenistanului, Saparmurat Niazov, a arătat la moartea sa, în 2006, ce înseamnă o predare fără probleme a puterii: imediat după ce a murit, a fost “uns” preşedinte dentistul său personal, Gurbanguli Berdimuhammedov, despre care se spune că ar fi fost fiul său nelegitim.

În Uzbekistan, se discută instalarea ca viitor şef al statului a fiicei actualului preşedinte, Gulnara Karimova. La cei 37 de ani, ea este profesor de economie mondială la universitatea din Taşkent şi ambasadoare extraordinară în Spania precum şi reprezentantă a Uzbekistanului la sediul din Geneva al ONU. Karimova patronează o marcă vestimentară denumită “Guli” şi este pe deasupra cântăreaţă pop şi poetă.

La fel ca şi Karimova, care a studiat la Harvard, şi fiica preşedintelui tadjic, Emomali Rahmon, Ozoda, a studiat la o universitate de elită, Georgetown University din Washington. Anul trecut, la vârsta de 30 de ani, a fost numită ministru adjunct de externe. În cursa pentru preşedinţie se mai află şi fratele Ozodei, Rustam, care, la cei 22 de ani ai săi, este preşedinte adjunct al Uniunii de Tineret, membru al prezidiului partidului popular democrat al lui Rahmon şi director în cadrul agenţiei de investiţii. Cei doi mai au ceva vreme la dispoziţie, la alegerile din 2013 tatăl Rahmon având, cel puţin, încă o dată posibilitatea de a candida.

Dariga Nazarbaieva, fiica preşedintelui kazah Nursultan Nazarbaiev, nu a avut o carieră politică aşa de lină, probabil pentru că şi-a ales un soţ nepotrivit – pe fostul ambasador în Austria, Rahat Aliev. Pentru că acesta din urmă s-a aruncat prea lacom către putere a fost îndepărtat de preşedinte, iar căsătoria cu Dariga a fost desfăcută în 2007. Întreprinzătoarea de succes, în vârstă de 46 de ani, abia dacă mai apărea în public după acest eveniment, iar partidul ei electoral, Azar, a fost obligat să fuzioneze cu partidul prezindenţial Nur Otan. Deşi, conform Constituţiei, succesorul lui Nazarbaiev trebuie să fie preşedintele Senatului, în discuţie se află alte două nume şi anume şeful Kazatomprom şi al doilea ginere al preşedintelui, Timur Kulibaiev, precum şi primarul capitalei Astana, Imangali Tasmagambetov.

În ciuda pregătirii minuţioase a succesiunii, nepotismul autocraţilor din Asia Centrală pare vulnerabil, nefiind de mirare reacţia reţinută sau duşmănoasă a Uzbekistanului, Tadjikistanului şi Turkmenistanului la ştirile din Kîrgîzstan, mai ales că nimic nu-i face să se teamă mai tare pe preaputernicii regenţi decât destabilizarea.

Cele mai citite

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

BEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot va fi luni, 29 aprilie

Preşedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot al...

Europarlamentarul Ramona Strugariu va candida la funcția de primar în Cluj-Napoca

Eurodeputata Ramona Strugariu, copreşedinte REPER, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, conform agerpres.ro. "Am intrat în politică tocmai ca să...
Ultima oră
Pe aceeași temă