0.3 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeLifestyleFoodCele mai bune 10 licee bucurestene

Cele mai bune 10 licee bucurestene

» "Sfantul Sava" isi pastreaza suprematia in randul celor mai bune si mai ravnite licee de stat, luand fata Colegiului "Lazar".

» Printre institutiile scolare care au crescut puternic, se individualizeaza Liceul "Grigore Moisil", pana nu demult grup scolar industrial.

Topul a fost realizat pe baza brosurii "Admitere 2009", disponibila pe site-ul Inspectoratului scolar bucurestean (sectiunea Admitere 2009 pe pagina principala).
Intrebarile kantiene de baza, "Ce pot sa fac?", "Ce-mi este permis sa sper?" isi pastreaza actualitatea mai ales cand vine vorba de admiterea in invatamantul preuniversitar. Din acest punct de vedere, brosura Ministerului Educatiei, cu informatiile ei statistice aduse la zi, e un instrument folositor mai ales pentru elevii (si parintii lor) care vor sa aiba informatii exacte despre "ce le este permis sa spere" cand vine vorba de accederea
intr-un liceu bun. In conditiile in care repartizarea este acum computerizata si se face pe baza mediei dintre tezele importante si media anuala, pe durata celor patru ani, succesele (si in egala masura esecurile) pot fi anticipate. Prin intermediul acestui top, RL ofera copiilor de clasa a VIII-a si celor interesati o imagine a celor mai bune zece licee de stat din Bucuresti.

Colegiul National "Sfantul Sava"
1. Ultima medie: 9,6133, profil real – o clasa bilingva de matematica-informatica, cinci de matematica-informatica si una de filologie (intensiv engleza). Celebra si foarte ravnita e clasa de bilingv engleza (9,82 ultima medie de admitere, anul trecut). Alaturi de "Gheorghe Lazar", este cel mai cunoscut liceu bucurestean, avand in spate un pedigree ilustru si o istorie de peste 300 de ani: intre vedetele absolvente se numara Eugen Ionescu. Opiniile sunt contradictorii – unii il vad prea dur, cu elevi timorati carora nu li se da libertatea initiativei, altii prea relaxat, cu un nivel care in ultimii ani a scazut (vizibila, de pilda, in politica mai blanda pe chiul); oricum, opiniile converg unde e vazut ca un liceu "de fite", mai snob. Este un liceu care te pregateste pentru o paleta larga de facultati, insa un procent semnificativ din absolventi par sa se indrepte spre medicina.

Colegiul National "Gheorghe Lazar"
2. Ultima medie: 9,4575. Contrapartea "umanista" a Colegiului "Sf. Sava", formidabil pe filologie si stiinte sociale (doua clase din fiecare); Chiar daca mai are o clasa de stiinte ale naturii si patru de matematica-informatica, liceul pregateste pentru facultatile umaniste.

Colegiul National Bilingv "George Cosbuc"
3. Ultima medie: 9,26. Liceu cu doar sase clase (trei pe matematica, trei pe filologie), care si-a construit un brand de "liceu de engleza", predarea fiind bilingva pentru toate sectiile. Deloc snob, cu elevii mai pestriti, adunati din toate colturile Bucurestiului.

Colegiul National "Mihai Viteazul"
4. Ultima medie: 9,20. Are opt clase de matematica-informatica (doua intesiv engleza, una intensiv informatica). Liceu exigent, dar in acelasi timp foarte prietenos: se organizeaza excursii, profesorii ies cu elevii la party-uri, incat colectivele de elevi sunt foarte unite.

Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu"
5. Ultima medie: 9,17. Opt clase de matematica-informatica. "Liceu de olimpici", avand cele mai bune performante la competitiile pe stiinte exacte; insa, practic, liceul exista doar prin clasa de olimpici, spre care merg resursele pedagogice – restul claselor contand mai putin.

Colegiul National "Gheorghe sincai"
6. Ultima medie: 9.01. Cinci clase de matematica-informatica, una de stiintele naturii si doua de filologie. Liceu fara un profil foarte definit. "Sigur", din punctul de vedere al parintilor care vor sa-si stie copiii sub control, departe de tentatiile urbane (superpazit si mai traditional).

Colegiul National "Iulia Hasdeu"
7. Ultima medie: 8,88. Liceu bun pe uman, cu patru clase de filologie si doar doua de matematica-informatica; anul acesta se vor introduce doua clase bilingve (engleza), atat la matematica-informatica, cat si la filologie.

Liceul Teoretic "Grigore Moisil"
8. Ultima medie: 8.87. Un liceu care in trecut a fost grup scolar industrial, dar care a crescut incredibil de repede. Are mobilitatea liceelor mici – doar sase clase, cinci de matematica-inoformatica (una intensiv informatica, alta intensiv engleza), una de filologie.

Colegiul Economic "Virgil Madgearu"
9. Ultima medie: 8,80. Singurul liceu practic care a intrat in top, ales de cei care se pregatesc pentru stiintele economice (renumele se datoreaza si locatiei, in spatele ASE). Opt clase de economic, una de turism. Toleranta zero la chiul, elevii intra cu cartele magnetice.

Colegiul National "Spiru Haret"
10. Ultima medie 8.792. Candva prestigios, a cazut mult, la nivel de esalon doi (gen "Jean Monet"). Profil cam incoerent – cinci clase de matematica, una de stiinte ale naturii, una de stiinte sociale. De anul acesta, doua noi clase – una de turism, alta de filologie bilingv engleza.

Cele mai citite

ONU spune că există o amenințare globală din cauza războiului din Gaza

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut miercuri o mișcare rară, avertizând în mod oficial Consiliul de Securitate cu privire...

Cortina coboară încet peste un an plin de magie și inspirație pentru Timișoara

La Cinema Timiș, a avut loc conferința de presă care marchează, în mod simbolic, finalul programului Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii, unde...
Ultima oră
Pe aceeași temă