Vorbim de prea mult timp despre unirea celor douฤ state româneลti, dar mai mult în poezii ลi cântece. Sau cu nostalgia podurilor de flori de la începutul anilor ’90. Am întâlnit un om care spune cฤ a sosit timpul pragmatismului. Astfel cฤ a fฤcut primele estimฤri despre cât va costa, din punct de vedere economic, unirea Republicii Moldova cu România.
Este cât se poate de clar cฤ România e cea care trebuie sฤ gândeascฤ un plan legat de reunificarea celor douฤ state româneลti, spune profesorul Petriลor Peiu, fost consilier pentru doi foลti prim-miniลtri de la Bucureลti ศi subsecretar de stat pentru probleme economice între 2002 ลi 2003, ca sฤ amintim doar câteva exemple din ampla sa biografie profesionalฤ. Am vrut sฤ discut cu acest om despre problema unirii Republicii Moldova cu România, pentru cฤ el pune cu totul altfel problema proiectului. Dincolo de poezii ลi poduri de flori, profesorul Peiu are o viziune cu mult mai practicฤ. El a vorbit pânฤ acum, în diverse reuniuni, despre costurile unirii. Sau altfel spus, cât va costa bugetul României amplul proiect al unirii.
Sฤ nu ne speriem de cifre
Din capul locului, interlocutorul meu declarฤ clar, costurile nu sunt atât de mari pe cât ne-am aลtepta. Modelul creionat deja de acest specialist aratฤ cฤ, în 20 de ani, România ar trebui sฤ investeascฤ 180 de miliarde de euro în infrastructura Basarabiei, pentru a o aduce la nivelul economic al ศฤrii-mamฤ. Aceastฤ sumฤ reprezintฤ Produsul Intern Brut al României pe un an, dacฤ ne raportฤm la situaลฃia actualฤ. Sigur, acest calcul e un punct de plecare, Petriลor Peiu vorbind despre necesitatea de a privi în mod pragmatic ideea unirii. El se referฤ la mediul academic, dar ลi la politicieni, la toลฃi cei care ar trebui sฤ se aลeze la masฤ ลi sฤ punฤ la punct un plan concret pentru reunificare, un model economic demn de a fi apoi pus în practicฤ. Din pฤcate, constatฤ cu amฤrฤciune specialistul, pânฤ acum în România nu a existat nici un plan în detaliu elaborat în acest sens. Aลa cum nu a existat nicio structurฤ guvernamentalฤ care sฤ pregฤteascฤ reunificarea celor douฤ state româneลti. Mi se dฤ ca exemplu ceea ce se întâmplฤ în Coreea de Sud, unde existฤ un minister al Reunificฤrii, cu planuri detaliate, pe diverse segmente, infrastructurฤ, probleme economice, sociale, învฤลฃฤmânt, sฤnฤtate, culturฤ, tot ceea ce înseamnฤ unirea celor douฤ Corei.
Avem nevoie ลi de bani europeni
Tocmai pentru cฤ a fost consilier în douฤ guverne, pe vremea lui Radu Vasile ลi în timpul lui Adrian Nฤstase, am vrut sฤ ลtiu de la Petriลor Peiu dacฤ undeva, foarte sus, în cine ลtie ce laboratoare ale puterii, s-au fฤcut pânฤ acum planuri, calcule, asupra reunificฤrii celor douฤ state româneลti. Mi-a spus clar cฤ nu. Dar dacฤ autoritฤลฃile nu fac calculele, iatฤ cฤ cel cu care stau azi de vorbฤ a vrut sฤ ลtie, cât mai precis posibil, ce înseamnฤ unirea, sub aspect economic. Hai sฤ vedem cum aratฤ calculale asupra bugetului României, cu tot cu Basarabia sau mai precis actualul teritoriu al Republicii Moldova. Ei bine, în cazul acesta bugetul de cheltuieli al României pe un an ar trebui sฤ creascฤ cu cel mult 11 miliarde de euro, ca sฤ acoperim ลi necesitฤลฃile Basarabiei. Dar sฤ nu uitฤm cฤ ลi aceastฤ regiune are un aport anual de 1,5 miliarde de euro. Deci efortul fฤcut de Bucureลti ar fi în jur de nouฤ miliarde de euro. An de an, câte nouฤ miliarde de euro, în urmฤtorii 20 de ani, conform teoriei profesorului Peiu. Bani necesari pentru modernizarea infrastructurii, rฤmasฤ foarte mult în urmฤ, de la ลosele ลi cฤi ferate, pânฤ la ลcoli ลi spitale. Sฤ nu uitฤm însฤ ลi un alt aspect important. Putem beneficia de finanลฃฤri ale Uniunii Europene ลi pentru noul teritoriul al României. Asta, dacฤ suntem deลtepลฃi ลi atragem, în fiecare an, suficiente fonduri pentru infrastructurฤ, ceea ce ar ridica o bunฤ parte din povara de pe bugetul naลฃional. Practic, dacฤ ne facem temele cum trebuie, jumฤtate din sumele necesare pentru dezvoltarea Basarabiei ar veni de la Bruxelles, aratฤ specialistul. Repet însฤ, numai dacฤ vom fi deลtepลฃi sฤ atragem acele fonduri.
Beneficiile unirii
Sฤ nu ne gândim însฤ numai la costuri, ci ลi la beneficii. Un prim element, afirmฤ Petriลor Peiu, este legat de capitalul strฤin. O ลฃarฤ mare, precum România, cu teritoriu ลi dincolo de Prut, e mult mai atractivฤ pentru firmele strฤine. Pentru cฤ acestea vฤd aici o piaลฃฤ de desfacere mare, o ลฃarฤ cu o populaลฃie de aproape 25 de milioane de locuitori. Specialistul remarcฤ, pe de altฤ parte, ce s-a întâmplat cu Germania, dupฤ reunificare. ลขara a cunoscut un ritm de creลtere economicฤ mult mai alert, în comparaลฃie cu alte state din vestul Europei. „Pânฤ în anul 1990, a existat un echilibru între patru ลฃฤri din vestul Europei, Germania, Italia, Franลฃa ลi Marea Britanie. Dupฤ reunificare, Germania ลi-a dublat PIB-ul. Creลterea economicฤ a fost mult mai mare, în comparaลฃie cu celelalte ลฃฤri, nefiind decât în micฤ mฤsurฤ zdruncinatฤ chiar ลi pe timpul crizei economice. Aceste fenomene trebuie puse, în mod cert, ลi pe fondul unificฤrii celor douฤ state germane“, explicฤ profesorul. Acesta mai aratฤ cฤ, în situaลฃia economicฤ actualฤ, fฤrฤ Basarabia, România are nevoie de 15 ani ca sฤ ajungฤ din urmฤ ลฃฤrile dezvoltate ale Uniunii Europene.
Dar dacฤ ar avea între graniลฃele sale ลi Basarabia, România ar putea sฤ reducฤ perioada anulฤrii acestui decalaj cu patru sau cinci ani.
O ลฃarฤ mare, precum România, cu teritoriu ลi dincolo de Prut, e mult mai atractivฤ pentru firmele strฤine. Pentru cฤ ele vฤd aici o piaลฃฤ de desfacere mare, o ลฃarฤ cu o populaลฃie de aproape 25 de milioane de locuitori.
Voinลฃa liber exprimatฤ
Cât priveลte acordurile internaลฃionale survenite de-a lungul timpului, Petriลor Peiu spune cฤ unirea Basarabiei cu România nu e împiedicatฤ nici de Tratatul de la Paris, nici de Acordul de la Helsinki, nici de tratatele NATO ลi UE. Cu o singurฤ condiลฃie, ca oamenii din cele douฤ state româneลti sฤ exprime, în mod liber, voinลฃa pentru unire. Cât priveลte situaลฃia din România, cele mai recente sondaje aratฤ cฤ aproximativ 75% din cei chestionaลฃi se exprimฤ în favoarea acestui deziderat. Procentul e cu mult mai mic în stânga Prutului, cam 30% fiind de acord cu unirea celor douฤ state româneลti. Dar ลi acolo, trebuie menลฃionat, se constatฤ o creลterea a unionismului, în comparaลฃie cu sondajele din urmฤ cu zece ani, când mai puลฃin de 10% din populaลฃie se arฤta favorabilฤ acestui proiect naลฃional.
Politicienii români fug, încฤ, de Basarabia
Ce remarcฤ, cu tristeลฃe, Petriลor Peiu, este lipsa de implicare a politicienior din România în proiectul unirii. Pe culoarele puterii de la Bucureลti se vorbeลte încฤ în ลoaptฤ pe acestฤ temฤ. Ba mai mult, se întâmplฤ chiar ca ideea asta sฤ fie descurajatฤ. „Am participat la o serie întreagฤ de dezbateri pe tema unirii, în ultimii ani, vฤzând politicieni români care se fereau de subiectul acesta. Avem nevoie acum de elite ale societฤลฃii care sฤ se implice în acest proiect, care sฤ construiascฤ un plan în detaliu al reunificฤrii. Avem nevoie de o structurฤ guvernamentalฤ care sฤ se ocupe de acest subiect. Nu putem, la infinit, sฤ vorbim. Mai trebuie sฤ ลi facem ceva concret“.
M-am despฤrลฃit de profesorul Petriลor Peiu cu un mesaj foarte clar de la acest om. El este încrezฤtor cฤ unirea celor douฤ state româneลti se va face. Aceasta este, spune domnia-sa, doar o chestiune de timp.