13.4 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒLifestyleFoodCรขt costฤƒ unirea cu Basarabia

Cรขt costฤƒ unirea cu Basarabia

Vorbim de prea mult timp despre unirea celor douฤƒ state româneลŸti, dar mai mult în poezii ลŸi cântece. Sau cu nostalgia podurilor de flori de la începutul anilor ’90. Am întâlnit un om care spune cฤƒ a sosit timpul pragmatismului. Astfel cฤƒ a fฤƒcut primele estimฤƒri despre cât va costa, din punct de vedere economic, unirea Republicii Moldova cu România.

Este cât se poate de clar cฤƒ România e cea care trebuie sฤƒ gândeascฤƒ un plan legat de reunificarea celor douฤƒ state româneลŸti, spune profesorul PetriลŸor Peiu, fost consilier pentru doi foลŸti prim-miniลŸtri de la BucureลŸti ศ™i subsecretar de stat pentru probleme economice între 2002 ลŸi 2003, ca sฤƒ amintim doar câteva exemple din ampla sa biografie profesionalฤƒ. Am vrut sฤƒ discut cu acest om despre problema unirii Republicii Moldova cu România, pentru cฤƒ el pune cu totul altfel problema proiectului. Dincolo de poezii ลŸi poduri de flori, profesorul Peiu are o viziune cu mult mai practicฤƒ. El a vorbit pânฤƒ acum, în diverse reuniuni, despre costurile unirii. Sau altfel spus, cât va costa bugetul României amplul proiect al unirii.

Sฤƒ nu ne speriem de cifre

Din capul locului, interlocutorul meu declarฤƒ clar, costurile nu sunt atât de mari pe cât ne-am aลŸtepta. Modelul creionat deja de acest specialist aratฤƒ cฤƒ, în 20 de ani, România ar trebui sฤƒ investeascฤƒ 180 de miliarde de euro în infrastructura Basarabiei, pentru a o aduce la nivelul economic al ศ›ฤƒrii-mamฤƒ. Aceastฤƒ sumฤƒ reprezintฤƒ Produsul Intern Brut al României pe un an, dacฤƒ ne raportฤƒm la situaลฃia actualฤƒ. Sigur, acest calcul e un punct de plecare, PetriลŸor Peiu vorbind despre necesitatea de a privi în mod pragmatic ideea unirii. El se referฤƒ la mediul academic, dar ลŸi la politicieni, la toลฃi cei care ar trebui sฤƒ se aลŸeze la masฤƒ ลŸi sฤƒ punฤƒ la punct un plan concret pentru reunificare, un model economic demn de a fi apoi pus în practicฤƒ. Din pฤƒcate, constatฤƒ cu amฤƒrฤƒciune specialistul, pânฤƒ acum în România nu a existat nici un plan în detaliu elaborat în acest sens. AลŸa cum nu a existat nicio structurฤƒ guvernamentalฤƒ care sฤƒ pregฤƒteascฤƒ reunificarea celor douฤƒ state româneลŸti. Mi se dฤƒ ca exemplu ceea ce se întâmplฤƒ în Coreea de Sud, unde existฤƒ un minister al Reunificฤƒrii, cu planuri detaliate, pe diverse segmente, infrastructurฤƒ, probleme economice, sociale, învฤƒลฃฤƒmânt, sฤƒnฤƒtate, culturฤƒ, tot ceea ce înseamnฤƒ unirea celor douฤƒ Corei.

Avem nevoie ลŸi de bani europeni

Tocmai pentru cฤƒ a fost consi­lier în douฤƒ guverne, pe vremea lui Radu Vasile ลŸi în timpul lui Adrian Nฤƒstase, am vrut sฤƒ ลŸtiu de la PetriลŸor Peiu dacฤƒ undeva, foarte sus, în cine ลŸtie ce laboratoare ale puterii, s-au fฤƒcut pânฤƒ acum planuri, calcule, asupra reunificฤƒrii celor douฤƒ state româneลŸti. Mi-a spus clar cฤƒ nu. Dar dacฤƒ autoritฤƒลฃile nu fac calculele, iatฤƒ cฤƒ cel cu care stau azi de vorbฤƒ a vrut sฤƒ ลŸtie, cât mai precis posibil, ce înseamnฤƒ unirea, sub aspect economic. Hai sฤƒ vedem cum aratฤƒ calculale asupra bugetului României, cu tot cu Basarabia sau mai precis actualul teritoriu al Republicii Moldova. Ei bine, în cazul acesta bugetul de cheltuieli al României pe un an ar trebui sฤƒ creascฤƒ cu cel mult 11 miliarde de euro, ca sฤƒ acoperim ลŸi necesitฤƒลฃile Basarabiei. Dar sฤƒ nu uitฤƒm cฤƒ ลŸi aceastฤƒ regiune are un aport anual de 1,5 miliarde de euro. Deci efortul fฤƒcut de BucureลŸti ar fi în jur de nouฤƒ miliarde de euro. An de an, câte nouฤƒ miliarde de euro, în urmฤƒtorii 20 de ani, conform teoriei profesorului Peiu. Bani necesari pentru modernizarea infrastructurii, rฤƒmasฤƒ foarte mult în urmฤƒ, de la ลŸosele ลŸi cฤƒi ferate, pânฤƒ la ลŸcoli ลŸi spitale. Sฤƒ nu uitฤƒm însฤƒ ลŸi un alt aspect important. Putem beneficia de finanลฃฤƒri ale Uniunii Europene ลŸi pentru noul teritoriul al României. Asta, dacฤƒ suntem deลŸtepลฃi ลŸi atragem, în fiecare an, suficiente fonduri pentru infrastructurฤƒ, ceea ce ar ridica o bunฤƒ parte din povara de pe bugetul naลฃional. Practic, dacฤƒ ne facem temele cum trebuie, jumฤƒtate din sumele necesare pentru dezvoltarea Basarabiei ar veni de la Bruxelles, aratฤƒ specialistul. Repet însฤƒ, numai dacฤƒ vom fi deลŸtepลฃi sฤƒ atragem acele fonduri.

Beneficiile unirii

Sฤƒ nu ne gândim însฤƒ numai la costuri, ci ลŸi la beneficii. Un prim element, afirmฤƒ PetriลŸor Peiu, este legat de capitalul strฤƒin. O ลฃarฤƒ mare, precum România, cu teritoriu ลŸi dincolo de Prut, e mult mai atractivฤƒ pentru firmele strฤƒine. Pentru cฤƒ acestea vฤƒd aici o piaลฃฤƒ de desfacere mare, o ลฃarฤƒ cu o populaลฃie de aproape 25 de milioane de locuitori. Specialistul remarcฤƒ, pe de altฤƒ parte, ce s-a întâmplat cu Germania, dupฤƒ reunificare. ลขara a cunoscut un ritm de creลŸtere economicฤƒ mult mai alert, în comparaลฃie cu alte state din vestul Europei. „Pânฤƒ în anul 1990, a existat un echilibru între patru ลฃฤƒri din vestul Europei, Germania, Italia, Franลฃa ลŸi Marea Britanie. Dupฤƒ reunificare, Germania ลŸi-a dublat PIB-ul. CreลŸterea economicฤƒ a fost mult mai mare, în comparaลฃie cu celelalte ลฃฤƒri, nefiind decât în micฤƒ mฤƒsurฤƒ zdruncinatฤƒ chiar ลŸi pe timpul crizei economice. Aceste fenomene trebuie puse, în mod cert, ลŸi pe fondul unificฤƒrii celor douฤƒ state germane“, explicฤƒ profesorul. Acesta mai aratฤƒ cฤƒ, în situaลฃia economicฤƒ actualฤƒ, fฤƒrฤƒ Basarabia, România are nevoie de 15 ani ca sฤƒ ajungฤƒ din urmฤƒ ลฃฤƒrile dezvoltate ale Uniunii Europene.

Dar dacฤƒ ar avea între graniลฃele sale ลŸi Basarabia, România ar putea sฤƒ reducฤƒ perioada anulฤƒrii acestui decalaj cu patru sau cinci ani. 

O ลฃarฤƒ mare, precum România, cu teritoriu ลŸi dincolo de Prut, e mult mai atractivฤƒ pentru firmele strฤƒine. Pentru cฤƒ ele vฤƒd aici o piaลฃฤƒ de desfacere mare, o ลฃarฤƒ cu o populaลฃie de aproape 25 de milioane de locuitori.

Voinลฃa liber exprimatฤƒ

Cât priveลŸte acordurile internaลฃionale survenite de-a lungul timpului, PetriลŸor Peiu spune cฤƒ unirea Basarabiei cu România nu e împiedicatฤƒ nici de Tratatul de la Paris, nici de Acordul de la Helsinki, nici de tratatele NATO ลŸi UE. Cu o singurฤƒ condiลฃie, ca oamenii din cele douฤƒ state româneลŸti sฤƒ exprime, în mod liber, voinลฃa pentru unire. Cât priveลŸte situaลฃia din România, cele mai recente sondaje aratฤƒ cฤƒ aproximativ 75% din cei chestionaลฃi se exprimฤƒ în favoarea acestui deziderat. Procentul e cu mult mai mic în stânga Prutului, cam 30% fiind de acord cu unirea celor douฤƒ state româneลŸti. Dar ลŸi acolo, trebuie menลฃionat, se constatฤƒ o creลŸterea a unionismului, în comparaลฃie cu sondajele din urmฤƒ cu zece ani, când mai puลฃin de 10% din populaลฃie se arฤƒta favorabilฤƒ acestui proiect naลฃional.

Politicienii români fug, încฤƒ, de Basarabia

Ce remarcฤƒ, cu tristeลฃe, PetriลŸor Peiu, este lipsa de implicare a politicienior din România în pro­iectul unirii. Pe culoarele puterii de la BucureลŸti se vorbeลŸte încฤƒ în ลŸoaptฤƒ pe acestฤƒ temฤƒ. Ba mai mult, se întâmplฤƒ chiar ca ideea asta sฤƒ fie descurajatฤƒ. „Am participat la o serie întreagฤƒ de dezbateri pe tema unirii, în ultimii ani, vฤƒzând politicieni români care se fereau de subiectul acesta. Avem nevoie acum de elite ale societฤƒลฃii care sฤƒ se implice în acest proiect, care sฤƒ construiascฤƒ un plan în detaliu al reunificฤƒrii. Avem nevoie de o structurฤƒ guvernamentalฤƒ care sฤƒ se ocupe de acest subiect. Nu putem, la infinit, sฤƒ vorbim. Mai trebuie sฤƒ ลŸi facem ceva concret“.

M-am despฤƒrลฃit de profesorul PetriลŸor Peiu cu un mesaj foarte clar de la acest om. El este încrezฤƒtor cฤƒ unirea celor douฤƒ state româneลŸti se va face. Aceasta este, spune domnia-sa, doar o chestiune de timp.

Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ