10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleDispoziția genetică și DHT: Care este cauza căderii părului?

Dispoziția genetică și DHT: Care este cauza căderii părului?

Părul bine îngrijit, bogat și strălucitor este un atribut al frumuseții și un semn al sănătății, dar și un element care influențează atractivitatea oamenilor. În prezent, căderea părului reprezintă o afecțiune de care se plânge un procent însemnat din populația României. Majoritatea oamenilor consideră că stresul este cel mai mare factor de risc al căderii părului. Specialiștii precizează totuși că există și alte cauze importante ale căderii părului.

Predispoziția genetică și DHT

Predispoziția genetică a căderii părului este transmisă de la părinți. Oamenii de știință au descoperit că această problemă este genetică, poate fi moștenită și pe linie paternă și pe linie maternă. Prin urmare, oamenii care au părinți cu probleme de cădere a părului sau care au suferit de chelie, este posibil să se confrunte și ei cu astfel de suferințe.

Hormonul (DHT) este derivat din testosteron, prin enzima 5-alfa reductază. DHT poate provoca căderea părului deoarece gena face ca foliculii de păr să devină sensibili la DHT. În acest fel are loc o subțiere progresivă a părului. Satisticile arată că 90% dintre bărbații care au deja chelie, și-au pierdut părul tocmai din această cauză.

La acești factori de risc se poate adăuga și stresul care agravează alopecia sau căderea părului. Oamenii de știință spun că stresul combinat cu lipsa de somn și certurile din familie ori situațiile tensionate de la muncă accentuează căderea severă a părului. Dacă stresul devine cronic, atunci pierderea părului poate fi bruscă, rapidă și permanentă.

Stresul provoacă probleme la nivelul circulației sanguine (care devine mai slabă la nivelul scalpului) sau probleme ale dezvoltării părului (ciclul acestuia este perturbat). Stresul subțiază părul și deteriorează aspectul acestuia.

Alte cauze pot fi tulburările nutriționale, deficitul de fier și disfuncția glandei tiroide. Lipsa de fier în sânge, atât la femei cât și la bărbați, este o cauză a căderii părului. Numeroase studii ale cercetătorilor demonstrează legătura dintre deficitul de fier și căderea părului. Unii medici dermatologi au recomandat oamenilor cu astfel de probleme ale părului, suplimente cu fier pentru restabilirea creșterii firelor de păr.

Cu sau fără anemie, tratamentul pentru căderea părului presupune și îmbunătățirea nivelul de fier din sânge. Specialiștii spun că la oamenii fără anemie, dacă se aplică un tratament cu suplimente de fier, se poate stimula creșterea părului. Prin urmare, un astfel de tratament ajută la intensificarea gradului de creștere a părului, la cei care vor să aibă părul mai frumos și mai bogat.

Desigur, asta nu înseamnă că oamenii trebuie să exagereze cu administrarea acestui nutrient; ei pot face analize și verifica deficitul de fier, iar la recomandarea medicului pot urma un tratament de acest tip, pentru a preveni o eventuală anemie.

Și tratamentul cu substanțe, care blochează factorii ce determină producția prea mare de DHT din scalp și corp, este foarte eficient în prevenirea sau stoparea pierderii părului.

Disfuncția glandei tiroide poate face părul mai fragil și mai moale. Tulburările tiroidiene cauzează modificări ale părului, ale ciclurilor capilare și pot produce căderea îngrijorătoare a părului. Studiile cercetătorilor arată că există o legătură între hormonii tiroidieni și sănătatea părului. Glanda tiroidă are rol în următoarele procese:

·         Stimularea foliculilor de păr

·         Reglarea sănătății glandelor sebacee

·         Producerea de sebum.

Datorită unor disfuncții ale glandei tiroide pot apărea consecințe nedorite și la nivelul podoabei capilare, ce includ căderea exagerată a părului.

Persoanele care suferă de hipotiroidism sau hipertiroidism au părul mai uscat și mai subțire. Hipotiroidismul va afecta și creșterea părului, nu doar va provoca simptome de oboseală, slăbiciune musculară, depresie, dureri de mușchi, creștere în greutate și altele. Hipertiroidismul produce subțierea părului și căderea acestuia, dar și simptome de anxietate, iritabilitate, palpitații, umflarea gâtului, scădere în greutate.

O nutriție bună poate hrăni părul din interior. Se recomandă suplimentele de vitamine A, B7 și E.

Alți factori de risc ai căderii excesive a părului sunt dieta nesănătoasă (consumul mare de alcool, zahăr, alimente modificate genetic) și tulburările hormonale (sarcină, menopauză și altele).

Cele mai citite

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă