27.4 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăLifestyleDestinaţii de vacanţă: plajă şi deltă, în acelaşi timp

Destinaţii de vacanţă: plajă şi deltă, în acelaşi timp

Desigur, a opta pentru aceste locaţii înseamnă să renunţi de bunăvoie la mulltitudinea de beneficii ce  sunt puse la dispoziţie de progresul tehnic, de numeroasele facilităţi pe care le ai la dispoziţie şi de posibilităţile moderne de amuzament.

Plaja de la Sfântu Gheorghe, unde se varsă Dunărea în mare. Foto: Annemari Constantinescu (2019)

Pe de altă parte, aici poţi scăpa de mult prost gust pe toate nivelurile pe care le găseşti, din păcate, în localităţile tradiţionale. În primul rând datorită accesului dificil (pe Dunăre, cu ambarcaţiuni), distanţei mari faţă de oraş dar şi faptului că aici este o rezervaţie naturală ocrotită, nu mai întâlneşti acele construcţii şi case noi fără un proiect de arhitectură sau cu proiecte făcute “după ureche”.

Acoperişuri din stuf, clădiri din Delta Dunării, foto: Shutterstock

Mai mult, poţi alege un hotel plutitor sau chiar întâlni case şi pensiuni care se integrează foarte bine în mediul natural, cu acoperişuri ecologice şi cu acoperişuri din stuf (care determină designul întregii construcţii), singurul loc unde există specialişti care mai ştiu să aplice astfel de materiale şi tehnologii.

Ponton din lemn la Sulina într-o zonă complet sălbatică, pentru ajungerea la plajă. Foto: Eugen Simion (2019)

Localităţile de la vărsarea Dunării oferă. însă, şi multe alte avantaje. În primul rând situarea în proximitatea Deltei Dunării, cu posibilitatea de vizitare a acestei mirifice zone turistice. Sunt organizate diverse excursii şi astfel se poate ajunge la Pădurea Letea, Grindul Chituc sau Pădurea Caraorman. Dacă aţi ales ca destinaţie Sfântu Gheorghe, nu uitaţi că puteţi vizita aici rezervaţia Sf. Gheorghe – Palade, Perisor, Zatoane. Preţurile la feriboat nu sunt mari: Mila 23 – Crişan 12 lei, Sulina – Tulcea, 35 lei, închirierea unei canoe 100 – 200 lei pe zi. Dacă ai ales Sulina, traversatul cu barca a canaului Dunării costă doar un leu!.

Farul de la Sulina, un posibil obiectiv turistic de vizitat. Foto: Eugen Simion (2019)

Nu trebuie omis faptul că în zonă se află ruinele unor cetăţi greceşti sau romane situate pe vremuri la ţărmul mării şi care se pot deasemenea vizita. Printre acestea se numără: Cetatea Romană de la Halgyris, Cetatea Grecu, Heracleea sau Mănăstirea Halmyris de la Murighiol.

Indiferent pentru care localităţi aţi optat, trebuie să ştiţi că vă puteţi comanda prânzul sau masa de seară la mai toate gospodăriile de aici iar aceştia te vor aştepta cu masa pusă în curte la ora stabilită din care nu va lipsi peştele proaspăt de Dunăre preparat în diverse feluri tradiţionale. Lucrurile merg aşa: anunţi de cu seară sau dimineaţa că vrei să serveşti prânzul şi ţi se va spune care este meniul (în funcţie de ce peşte are la dispoziţie).

Canal, stradă şi gospodării tradiţionale în Sulina. Foto: Eugen Simion (2019)

Prânzul va consta dintr-un borş sau ciorbă (de peşte) şi din felul principal care este o mâncare tradiţională din peşte, deobicei din crap sau somn, preţul fiind în jur de 30 de lei de persoană. Borşul de peşte este unic în lume, savoarea fiind dată nu numai de îndemânarea bucătarului şi peştele din Deltă, ci şi de secretul care constă în folosirea apei din Dunăre.

Plaja sălbatecă de la Sf. Gheorghe. Foto: Annemari Constantinescu

 

Cele mai citite

Record istoric! Cristiano Ronaldo a marcat golul cu numărul 901

Cristiano Ronaldo a mai atins o bornă importană, după ce a înscris golul cu numărul 901 în cariera sa. În cadrul etapei a doua din...

Cum te pregătești pentru o vizită la medicul dentist?

Vizita la dentist poate reprezenta un subiect care provoacă anxietate pentru mulți dintre noi. Cu toate acestea, o pregătire adecvată poate transforma această...

Strategii eficiente pentru rambursarea anticipată a creditului

A te elibera de povara unui credit înainte de termen poate fi o decizie financiară înțeleaptă, oferindu-ți libertatea de a-ți gestiona mai bine veniturile...
Ultima oră
Pe aceeași temă