15 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăLifestyleCupa României: Astra la primul trofeu din carieră, Steaua la final de...

Cupa României: Astra la primul trofeu din carieră, Steaua la final de ciclu!

Finala Cupei României a adus și ultimul meci pentru Reghecampf pe banca formației Steaua București. Astra a învins-o pe Steaua și a câștigat primul trofeu din istoria sa. Cu toate acestea Reghecampf îi lasă campioanei o moștenire importantă.

Finala Cupei României Timișoreana 2014 i-a adus echipei Astra primul său trofeu din istoria care ajunge la circa 80 de ani, timp în care echipa a trecut prin numeroase schimbări, inclusiv fuziunea cu alte cluburi. Pe de cealaltă parte Reghecampf a lăsat Stelei două titluri de campioană consecutive, fiind astfel unul din cei 4 antrenori care au reușit acest lucru în Ghencea.

Finala de pe Arena Națională au adus față în față două echipe mature, motiv pentru care, deși scorul a fost 0-0, după 90 de minute, meciul nu a fost unul monoton. În timp ce Astra a crescut față de sezonul trecut, reușind acum să devină o adevărat rivală pentru Steaua, gruparea din Ghencea a ajuns la finalul unui ciclu, care a început în urmă cu doi ani când Reghecampf prelua conducerea.

Doi ani de glorie, viitor incert pentru campioană

Fotbalul românesc, într-o permanentă criză de bani, nu a reușit, după 1990, să mai dea Europei vreo echipă puternică, care să-și poată croi drum până în fazele superioare ale Ligii Campionilor sau a Ligii Europa. Cu excepția sezonului 2006, când ajungea în semifinalele Ligii Europa, Steaua și nici altă echipă românească nu a reușit vreo performanță similară, iar asta pentru că în România fotbalul durează doar doi ani, nici măcar trei, precum dragostea (după cum e zicala).

Dacă alte cluburi europene au de regulă perioade peste 5 ani în care evoluează cu același nucleu al echipei, în condiții de performanță, cluburile românești nu își permit acest lucrui, un exponent de seamă fiind Steaua. Gruparea din Ghencea nu a avut până acum perioade mai lungi de 3 ani în care să-și fi păstrat nucleul, nevoia de bani și lipsa unor remunerații comparabile cu cele din Vest ducând deseori la despărțirea de cei mai valoroși jucători sau membri ai stafului.

Dacă în 2012/2013 a fost mai mult o perioadă de acumulare pentru echipă, an în care a reușit să uimească în Liga Europa, ultimul sezon a însemnat următoarea etapă, care în mod normal ar fi trebuit să ducă la consolidarea lotului. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar plecarea lui Reghecampf va pune cel mai probabil capac perioadei bune din ultimii doi ani pentru Steaua. De asemeni despărțirea de Tătărușanu și Latovlevici, chiar și de alți jucători, aflați pe deja pe listele unor cluburi din Vest, va fi o a doua lovitură pentru lotul campioanei.

Un câștig, care însă se va dovedi fragil, fără un staf tehnic la fel de puternic, este păstrarea lui Piovaccari și adoptarea lui Sânmărtean în sânul echipei.

În aceste condiții finala Cupei României din acest an va fi probabil ultimul meci major pentru actualul lot al Stelei. Rămâne de văzut cum se vor descurca noii roș-albaștri, conduși de Pintilii, Chipciu sau Sânmărtean.  

Cele mai citite

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...

Motocoasele electrice: Soluția ideală pentru întreținerea grădinii tale

Motocoasele electrice și trimmerele sunt instrumente esențiale pentru întreținerea eficientă a grădinilor și a spațiilor verzi. Acestea sunt concepute pentru a oferi o soluție...
Ultima oră
Pe aceeași temă