11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăLifestyleCupa Mondială: Germania a încheiat fiesta la cel mai scump Mondial din...

Cupa Mondială: Germania a încheiat fiesta la cel mai scump Mondial din istorie

Cupa Mondială din Brazilia s-a încheiat, duminică, o dată cu încoronarea Germaniei drept nouă campioană mondială. Elevii lui Low au câștigat cu 1-0 finala cu Argentina și au pus capăt unui mondial al surprizelor, al marilor speranțe, al dezamăgirilor, dar mai ales al costurilor exorbitante.

Afacerea Mondialului de 14 miliarde de dolari s-a încheiat cu bine pentru toată lumea, în special pentru cei implicați în mod direct. FIFA s-a ales cu aproape 4 miliarde de dolari în conturi, mai mulți oficiali brazilieni au câștigat și ei înzecit după ce au intervenit în favoarea diferitor investitori, suporterii din întreaga lume au primit în dar o campioană mondială care a câștigat bine-meritat turneul, în timp ce pătura de jos a societății braziliene, cu toate că va rămâne la fel de săracă, își va putea face auzit în continuare glasul.

Un eveniment precum o Cupă Mondială aduce de regulă beneficii mai ales pentru diverse grupuri de interese, cum ar fi partenerii FIFA sau oamenii de afaceri “conectați” la guvernele țărilor organizatoare, dar și pentru politicieni, care pot cunoaște ascensiunea sau căderea bruscă în sondaje. Președintele brazilian, Dilma Rousseff, în plină campanie electorală, este mult prea bine ancorată în masa electorală, însă un lucru este cert: nu va putea să mizeze pe un turneu reușit pentru a ascunde sub preș marile probleme ale unei națiuni ca a Braziliei. Iar meritul pentru acest lucru îl au, în mod paradoxal, elevii lui Luiz Felipe Scolari, care au fost departe de un turneu reușit.

Cu o asistență totală de 3.430.000 persoane, Cupa Mondială din Brazilia succedează turneul american, din 1994, când au fost cu doar circa 150.000 de spectatori mai mulți, în tribune. Dacă din vânzarea de bilete guvernul brazilian a câștigat câteva sute de milioane de dolari, marea bătălie s-a dat pe drepturile de difuzare, peste 40% din populația globului urmărind cel puțin un meci la CM. Iar lozul cel mare a fost tras de FIFA, care a vândut difuzarea Mondialului pentru o sumă estimată la 2,5 miliarde dolari. Restul de 1,5 miliarde FIFA i-a câștigat din diverse contracte cu partenerii săi.

Vehement criticat de brazilieni, turneul a adus beneficii, după cum era de așteptat, pentru forul fotbalistic internațional, care după plata diferitor contribuții își va păstra în conturile sale bancare circa 1 miliard de dolari. Poporul brazilian, care a contribuit cu aproape o treime la finanțarea Cupei Mondiale, se va alege doar cu câteva investiții sporadice, iar efectul pe termen lung asupra economiei rămâne de văzut dacă va fi unul pozitiv. De regulă țările care au organizat turnee de o astfel de amploare și-au scos cel mult cheltuiala, cum este și cazul Germaniei, care a organizat Mondialul din 2006.

Însă dincolo de cifrele afacerii “Cupa Mondială”, care aduce sume importante în conturile unor grupuri de interese o dată la patru ani, suporterii din întreaga lume au avut parte de unul dintre cele mai spectaculoase turnee din istorie. Cu 171 goluri marcate, număr care nu a mai fost atins de la turneul din 1998, Mondialul Brazilian a surprins prin eliminări dramatice sau prin surprize plăcute, făcute de echipe precum Costa Rica.

Finala de pe legendarul stadion Maracana, din Rio de Janeiro, ar fi putut duce la un adevărat sacrilegiu pentru poporul brazilian, în cazul în care veșnica rivală, Argentina, ar fi cucerit titlul. Germania a beneficiat de o susținere importantă din partea fanilor brazilieni care nu concepeau ca Argentina să devină campioană chiar la ei acasă, pe Maracana.

Încheiat cu un meci care le-a adus germanilor al patrulea titlu mondial, turneul brazilian, a fost unul ocolit de furia protestatarilor. Cu toate că manifestațiile împotriva organizării turneului pe tărmân brazilian au cuprins întregul stat sud-american cu mai puțin de un an înainte de startul competiției, pe parcursul Cupei Mondiale fanii s-au putut bucura de fotbal în condiții normale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă