10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleCum să economisești energie acasă iarna aceasta

Cum să economisești energie acasă iarna aceasta

Vorbim despre acele trucuri inteligente, care te ajută să faci economie fără să sacrifici confortul familiei. Unele pot să pară evidente, altele neceistă anumite investiții, poate cu ajutorul unui card de credit. Dar toate își vor demonstra eficiența la sfârșitul lunii.

 

Becuri LED

Încă n-ai renunțat la becurile de peste 60W? E momentul să faci această trecere în era modernă, chiar dacă becurile tale vechi nu s-au ars. Ba chiar vei observa că oferta magazinelor nici nu-ți mai permite să cumperi altceva decât un bec economic, datorită reglementărilor europene menite să limiteze impactul negativ asupra mediului înconjurător. Becurile LED funcționează puțin diferit față de cele clasice și trebuie să știi că numărul de watti nu mai este relevant. Mai degrabă e important să te uiți la lumeni, care determină luminozitatea becului. În principiu, vei găsi un tabel pe ambalajul becului care clarifică situația.

 

Termostat

Dacă ai centrală termică, te numeri printre norocoșii care nu vor avea probleme cu căldura iarna aceasta. În schimb, s-ar putea să te sperie gândul că vei avea de plătit iar sume colosale pentru acest confort. Ca să scapi de griji, dar nu și de confort, montează-ți un termostat. Cu ajutorul lui, poți programa orarul de funcționare al centralei și temperatura maximă din încăpere. Astfel, centrala nu funcționează întruna, ci doar cât e nevoie pentru a-ți fi bine acasă.

 

Izolație

Dacă stai la bloc și e dificil să izolezi apartamentul pe exterior, poți măcar să izolezi interiorul. Mai precis, podeaua. Montează un strat de polistiren sau alt tip de izolator termic sub parchet. Chiar dacă nu dispui de încălzire în pardoseală, vei sesiza că parchetul nu mai este atât de rece ca în trecut, pentru că stratul izolator te protejează de eventualele temperaturi reduse din locuința de jos și, în același timp, păstrează mai bine căldura generată în casa ta.

 

Microunde

Cuptorul este un aparat indispensabil în bucătărie. Dar e mai înțelept să-l folosești doar pentru prepararea mâncării. Dacă încălzești zilnic mâncarea la cuptor, indiferent că este electric sau pe gaz, irosești o bună parte din energia folosită. Asta pentru că orice cuptor are nevoie de un interval de timp pentru pre-încălzire. Mai puțin cuptorul cu microunde. Principiul de funcționare al acestor dispozitive permite încălzirea mâncării pe loc, în câteva minute. Cu reduceri surprinzătoare la factura de curent sau gaze.

Orice investiție care te ajută să economisești bani este una înțeleaptă. Iar pentru acele investiții care necesită cheltuieli mai mari la început, te poți baza pe CardAvantaj, cardul care împarte aproape orice în rate, pentru un buget mereu în echilibru.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă