13.9 C
București
luni, 18 octombrie 2021

Ce simptome ale mașinii trebuie să te trimită la service?

Autovehiculele în general și, în mod special, cele personale, au devenit o necesitate în ziua de astăzi, motiv pentru care și numărul mașinilor care circulă pe şosele este tot mai mare. Din păcate, însă, unele dintre acestea se află într-o stare tehnică destul de proastă, uneori chiar deplorabilă, având semne evidente că au nevoie de o revizie în service.

Dar care sunt aceste semne care ar trebui să determine proprietarii să se oprească la cel mai apropiat service cu mașina? Iată 4 dintre cele mai comune simptome ale unui autovehicul defect.

1. Evacuarea de fum în exces

Fumul în exces, indiferent de culoarea acestuia, semnifică faptul că ceva se întâmpla în interiorul mașinii și ar trebui verificat de un mecanic. În funcție de culoarea pe care o are fumul, însă, se poate intui problema care a apărut la modul de funcționare al mașini.

De exemplu, fumul negru semnalează o problemă în ceea ce privește combustibilul. Adesea acesta fiind însoțit și de combustibil nears.

Dacă această problemă este ignorată, consumul de carburant poate crește destul de mult, în timp ducând și la apariţia altor probleme, cum ar fi colmatarea catalizatorului sau a filtrului de particule.

2. Scurgerea de lichide

Principalele lichide prezente în motorul unei mașini sunt lichidul de frână, antigelul, uleiul de motor și carburantul. Dacă se observă scurgerea unuia dintre aceste lichide, mai ales dacă duc la apariţia unor pete sub mașină, ar trebui mers cât mai repede într-un service auto pentru a descoperi care este problema.

În cazul scurgerii de combustibil, de exemplu, indiferent că este sub mașină sau la nivelul motorului, problema poate fi una destul de gravă, astfel că pornirea acesteia ar trebui evitată. Unul dintre motivele care pot duce la apariţia acestor scurgeri poate fi reprezentat de o defecțiune a injectoarelor, prin urmare apelarea la serviciile unui mecanic specializat în reparații injectoare poate fi cea mai avantajoasă soluție, înlocuirea acestora fiind destul de costisitoare.

3. Zgomote sub capotă

Dacă motorul începe să scoată diferite zgomote ciudate, pe care nu le-a mai scos până atunci, ar trebui, de asemenea, mers la un service auto pentru a se descoperi care este motivul apariţiei acestora. De obicei, cele mai comune cauze care determină apariţia unor zgomote ciudate sunt filtrul de aer murdar, bujiile vechi sau cablurile de aprindere care nu mai funcționează în parametrii, injectoarele înfundate sau defectarea senzorului de oxigen (Sonda Lambda).

4. Probleme neobişnuite

În această categorie intră semnalele mai puțin comune, care apar brusc, cum ar fi zgomote neobişnuite în timpul schimbării treptelor de viteză, faptul că mașina a început brusc să consume mai mult carburant, deși nimic nu s-a modificat în stilul sau ritmul de condus, sau faptul că motorul funcționează având întreruperi.

În toate cele patru situații prezentate, proprietarul trebuie să se prezinte cât mai repede la un service pentru a descoperi care sunt defecțiunile apărute, deoarece în scurt timp autovehiculul poate ceda și fie nu va mai porni, fie condusul acestuia nu se va mai realiza în siguranță. 

Ultima oră
Pe aceeași temă