22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăLifestyleCe înseamnă de fapt conceptul de "casă sustenabilă"

Ce înseamnă de fapt conceptul de “casă sustenabilă”

Auzim foarte des despre case sustenabile, dar puțini știu ce înseamnă de fapt. O casă sustenabila ar trebui să fie eficientă din punct de vedere energetic și mai ieftin de susținut.

Pe lângă acestea ar trebui să fie durabilă și totodată realizată din materiale care nu vor dăuna mediului sau persoanelor care vor locui acolo. Și poluarea mediului din timpul construcției este un alt factor de luat în considerare dar și stilul de viață ulterior, de exemplu folosirea de soluții de tipul ventilator baie, alimentarea cu panouri solare sau alte sisteme auto-sustenabile.

Care sunt beneficiile construirii unei case sustenabile

A opta pentru o casă sustenabilă aduce beneficii și pentru proprietari și pentru mediul înconjurător:

O familie mai fericită și sănătoasă

Spațiul casei va fi mai sănătos deci membrii familiei vor fi mai fericiți. Aceste case sunt mai bine ventilate și aerisite, din materiale naturale și nu factori contaminanți. Astfel se reduce necesitatea folosirii de purificatoare de aer sau recuperator caldura pentru a menține sănătatea membrilor.

Reduce poluarea și amprenta de carbon

O casă de dimensiune medie face o diferență enormă în ceea ce privește nivelul de ozon și schimbările climatice prin construirea unei astfel de case. Astfel amprenta de carbon va fi redusă deci vei pune bazele unor generații viitoare mai sănătoase.

Eficiență energetică

O casă sustenabilă crește eficiența energetică, asta înseamnă mai puțini bani cheltuiți și folosirea de resurse regenerabile de energie, deci și un impact mai mic asupra mediulu înconjurător. Astfel că nu va fi nevoie de un sistem ventilatie si climatizare cum este cazul locuințelor clasice.

Costuri mai mici

Costurile unei case sustenabile sunt mai mici comparativ cu o casă obișnuită. Cu o producție de energie redusă, consumuri reduse și dependența de materiale naturale pentru încălzire sau răcire, vei cheltui mai puțini bani în viitor.

De ce anume să ții cont în realizarea unei case sustenabile

Iată câteva aspecte care se regăsesc în caracteristicile unei asemenea construcții:

Design pasiv: asta înseamnă că include metode naturale de încălzire sau răcire. Astfel că proiectarea este realizată după anumite principii în ceea ce privește orientarea, ventilația, izolația, umbrirea și vitrarea. A lua în considerare toate acestea poate face o diferență uriașă în ceea ce privește performanțele casei pe tot parcursul anului.

Materiale durabile

Toate materialele au energie încorporată, de la procesare și fabricare până la livrarea produsului. Materialele ar trebui să fie durabile și pentru a evita costurile înlocuirii acestora.

Rămâi implicat

Odată ce te-ai mutat în casa sustenabilă, ține cont de funcționarea acesteia zi de zi: coboară jaluzelele pentru a bloca soarele fierbinte, ține ferestrele deschise pentru a capta briza rece, etc.

În concluzie o casă sustenabilă este o casă eficientă din punct de vedere energetic, sănătoasă ecologic, prietenoasă cu mediul natural, confortabilă pentru familie, deci proiectată durabil.

Cele mai citite

Ce este foliculita, cum o tratăm și cum o putem preveni

Ce este foliculita? Foliculita este o afecțiune comună, în general benignă, a pielii în care foliculul de păr devine infectat/inflamat și formează o pustulă...

Spania a câștigat organizarea Campionatului Mondial de handbal feminin din 2029

Consiliul Federaţiei Internaţionale de Handbal (IHF) a desemnat Spania drept gazda Campionatului Mondial de handbal feminin din 2029. Alegerea candidaturii spaniole a fost singura opţiune...

Partidul Democrat din Italia lansează un manifest pentru alegerile europene

Opoziția italiană încearcă din răsputeri să se impună într-un ciclu electoral în care partidele de dreapta aflate la putere în țară speră să obțină...
Ultima oră
Pe aceeași temă