13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăLifestyleCare sunt cele mai populare ingrediente cosmetice și de ce

Care sunt cele mai populare ingrediente cosmetice și de ce

Indiferent dacă îți faci cumpărăturile pentru rutina de îngrijire facială și corporală din supermarket, farmacie sau din platformele online de ecommerce, trebuie să acorzi o atenție specială produselor pe care le folosești, pentru a te bucura din plin de beneficiile lor și a nu-ți pune în pericol sănătatea și frumusețea pielii.

 

Există o serie de ingrediente pe care ar trebui să le eviți, cum ar fi parfumul, dar și o suită de activi despre a căror funcționare ar trebui să știi câte ceva. Iată care sunt cele mai populare ingrediente cosmetice și de ce:

Acizii alpha-hydroxy (AHA)

Acizii alpha-hydroxy (glicolic, lactic, tartaric și citric) sau, pe scurt, AHA au devenit tot mai populari în ultimii ani. Cremele și loțiunile care îi conțin ajută la estomparea liniilor fine și a ridurilor, la corectarea petelor pigmentare și chiar și la reducerea porilor dilatați. Efectele adverse pot include iritații superficiale și sensibilitate la expunerea solară. Tocmai de aceea, se impune folosirea cremei cu SPF in fiecare zi, atunci cand folosești produse care conțin AHA și să alegi acele cosmetice care au o concentrație mai mică de acizi la început, pentru a-ți obișnui pielea și a putea crește treptat această concentrație.

Acizii beta-hydroxy (acidul salicilic)

Atunci când folosești acid salicilic, celulele moarte de piele sunt îndepărtate eficient, iar textura și culoarea acesteia se îmbunătățesc considerabil, chiar și în cazul pielii care a avut de suferit din cauza arsurilor solare. Același ingredient pătrunde până la rădăcina foliculilor de păr și, drept rezultat, este un ingredient recomandat și pentru tratarea unor afecțiuni precum acneea.  

Hidrochinona

Produsele de îngrijire a pielii care conțin hidrochinonă – un agent de albire – sunt folosite adesea pentru estomparea petelor pigmentare cauzate de înaintarea în vârstă sau de manifestări precum melasma sau cloasma, adesea cauzate de hormonii din timpul sarcinii sau de terapiile cu hormoni. Medicul dermatolog îți poate recomanda o cremă cu hidrochinonă pentru a trata aceste simptome, alături de o rutină corectă de îngrijire, care implică și folosirea zilnică a cremei cu protecție solară.

Acidul kojic

Acest acid este un remediu eficient în tratarea problemelor pigmentare și a petelor asociate înaintării în vârstă. A fost descoperit în 1989 și funcționează în mod similar hidrochinonei. Acidul konjic este derivat dintr-o ciupercă, iar studiile din ultimii ani arată că este eficient ca agent de albire, datorită faptului că încetinește producția naturală de melanină. Trebuie folosit cu precauție, însă, deoarece poate face tenul să fie mai sensibil la arsurile solare.

Retinolul

Retinolul este eficient în tratarea acneei, a hiperpigmentării, dar și pentru estomparea liniilor fine și a ridurilor, îmbunătățirea texturii pielii și uniformizarea culorii acesteia și pentru sporirea nivelului de hidratare la nivelul tenului. Derivat al vitaminei A, retinolul e prezent în cele mai multe produse cosmetice antiîmbătrânire. Vitamina A are o structură moleculară suficient de mică pentru a putea pătrunde în straturile de profunzime ale pielii, pentru a susține producția endogenă de colagen și elastină. De aceea, retinolul conferă elasticitate pielii.

Acidul L-ascorbic (vitamina C)

Acidul L-ascorbic este singurul derivat al vitaminei C cu adevărat eficient pentru îngrijirea pielii. Odată cu înaintarea în vârstă și pe măsură ce te expui la soare, sinteza naturală de colagen descrește, ducând la apariția ridurilor. Acest antioxidant puternic stimulează producția endogenă de colagen, minimizează ridurile și liniile fine și ajută la cicatrizarea mai rapidă a leziunilor pielii. Este, totodată, eficient pentru a îmbunătăți aspectul pielii care a suferit arsuri solare.

Acidul hialuronic

Produsele cosmetice care conțin acid hialuronic se folosesc, de cele mai multe ori, în paralel cu cele care conțin vitamina C, pentru o penetrare eficientă a dermei până în straturile cele mai profunde. Acidul hialuronic inversează sau stopează procesul de îmbătrânire. De aceea, i se mai spune și ”fântâna tinereții”. E prezent în mod natural în toate țesuturile conjunctive și ajută la lubrifierea acestora. Sinteza naturală a acidului hialuronic descrește pe măsură ce înaintezi în vârstă, dar și din cauza alimentației sau a unor obiceiuri precum fumatul.

Niacinamida (vitamina B3)

Niacinamida este o formă a vitaminei B3 care ajută organismul să producă keratină, o substanță esențială pentru sănătatea pielii și a părului. Niacinamida ajută la reținerea hidratării și îi conferă tenului un aspect luminos, uniform. E un ingredient apreciat în tratarea unor afecțiuni precum rozaceea, deoarece reduce roșeața și inflamațiile de la nivelul pielii.

Produsele cosmetice trebuie alese și folosite întotdeauna cu precauție și doar după ce te-ai informat temeinic cu privire la ingredientele pe care le conțin și eventualele lor beneficii și efecte adverse. Un consult dermatologic îți poate fi ghid în alegerea cosmeticelor potrivite, tocmai pentru că doar în acest fel poți descoperi, cu adevărat, particularitățile și nevoile tenului tău.

Foto: Freepik

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă