16.5 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăLifestyle„Belgia Romena“: Fotbaliştii din România sunt căutaţi de echipele belgiene

„Belgia Romena“: Fotbaliştii din România sunt căutaţi de echipele belgiene

Campionatul Belgiei a devenit unul extrem de căutat pentru jucătorii români. Doi dintre ei, Nicușor Stanciu și Alex Chipciu, sunt la un pas de o primă performanță notabilă: cucerirea titlului cu Anderlecht.

Pe lângă Stanciu și Chipciu, în prima ligă din Belgia mai joacă alți 3 fotbaliști români: Răzvan Marin (Standard Liege), Dorin Rotariu (Brugge) și Cristi Manea (Mouscron), ultimul fiind antrenat de Mircea Rednic, omul care a luat titlul în România cu Dinamo și Rapid.

Transferați de Anderlecht de la FCSB, Stanciu și Chipciu sunt și cei mai apreciați români în Belgia. De altfel, gruparea din Bruxelles a plătit aproape opt milioane de euro pentru Stanciu, la care se pot adăuga și alte bonusuri. Pretențiile au fost pe măsură încă de la început, iar internaționalul român, care s-a adaptat destul de greu la Anderlecht, nu a fost iertat de antrenorul René Weiler după evoluțiile mai puțin reușite, fiind criticat și de presa din Belgia.

Finalul sezonului este însă unul excelent pentru cei doi români de la Anderlecht. Ajunsă până în sferturile UEFA Europa League, acolo unde a fost eliminată dramatic de Manchester United, după prelungiri, echipa lui Weiler este pe primul loc în play-off-ul din Belgia. Anderlecht are un avans de 8 puncte față de Gent, echipa de pe locul al doilea.

Duminică, Anderlecht a câștigat clar derby-ul cu Brugge, scor 2-0, prin golurile marcate în prima repriză de Dendoncker și Mbodji. Integralist la gazde, Chipciu a avut două șanse bune de a înscrie, în timp ce Stanciu a rămas tot meciul pe banca de rezerve. Din păcate, nu am avut un duel al românilor. Dorin Rotariu, jucătorul lui Brugge, a fost și el rezervă neutilizată.

Rotariu are probleme mari la Brugge

Lucrurile nu stau însă bine pentru celălalt român aflat în play-off-ul din Belgia, Dorin Rotariu. Considerat un mare talent în România, unde a avut mai degrabă evoluții oscilante în tricoul lui Dinamo, mijlocașul de 21 de ani a prins un transfer neașteptat la Brugge, în iarnă, chiar pe ultima sută de metri.

Extrem de entuziast, Rotariu a bifat primul meci la doar 5 zile după transferul la Brugge. Mijlocașul a jucat 10 minute în victoria cu Charleroi, scor 1-0, iar laudele din partea antrenorului Michel Preud’homme au venit imediat. Rotariu „s-a stins“ însă imediat, așa cum au făcut-o și alți jucători români lipsiți de experiență, care au ajuns mult prea devreme în campionatele tari din străinătate.

În total, fostul dinamovist, transferat pentru mai mult de două milioane de euro, a mai jucat doar alte 6 meciuri în tricoul lui Brugge, fără să înscrie vreun gol, astfel că viitorul românului la acest club este pus serios sub semnul întrebării. 

Rednic, umilit în ultima etapă

În Belgia avem și un antrenor, pe Mircea Rednic (foto), însă tehnicianul de 55 de ani nu o duce prea bine pe banca lui Mouscron.

După ce a evitat retrogradarea în ultima etapă a sezonului regulat, Mouscron a ajuns în play-off 2, acolo unde este o echipă fără obiectiv, fiind doar pe locul 5. Duminică, formația unde joacă și Cristi Manea, omul care a jucat doar două meciuri de la venirea lui Rednic, a avut parte de o umilință pe terenul liderului Genk, după înfrângerea la scor de tenis, scor 0-6.

Cu 4 victorii din 4 meciuri și cu un golaveraj extraordinar (14-0), Genk a impresionat în UEFA Europa League, acolo unde va reveni și în sezonul viitor. Belgienii, care au eliminat-o pe Astra Giurgiu în 16-imile de finală, au ajuns până în sferturi, fiind eliminați cu destulă șansă de Celta Vigo.

Campion cu Dinamo în 2007 și cu Rapid în 2003, Mircea Rednic speră însă să redreseze situația la Mouscron, mai ales că știe extrem de bine fotbalul din Belgia. Ca fotbalist, el a evoluat atât pentru Standard Liege, cât și pentru St. Truiden, între 1991 și 1997. Apreciat ca jucător pentru seriozitatea de care a dat dovadă, Rednic a revenit în Belgia și din postura de tehnician. Între 2012 și 2013 a pregătit-o chiar pe Standard Liege, acolo unde joacă acum Răzvan Marin, pentru ca apoi să ajungă la Gent, după o scurtă aventură la CFR Cluj.

În luna decembrie a anului trecut, Rednic a fost numit antrenor la Mouscron, însă despărțirea este inevitabilă. Antrenorul român este nemulțumit de condițiile oferite și de faptul că se bazează pe o sumedenie de jucători împrumutați. Presa din Belgia scrie că tehnicianul ar putea să revină la Standard Liege, care l-ar avea pe listă și pe fostul selecționer al României, Ladislau Bölöni. 

Cele mai citite

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă