1.7 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaZelenski se grăbește: vrea un „rezultat” la summitul UE din decembrie dacă...

Zelenski se grăbește: vrea un „rezultat” la summitul UE din decembrie dacă Ucraina e gata de negocierile de aderare

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi la Kiev că doreşte un “rezultat” la summitul UE din decembrie, care va decide dacă Ucraina este sau nu pregătită să deschidă negocierile de aderare cu UE, relatează AFP, preluat de agerpres.ro.

La următorul summit european din “decembrie, ne aşteptăm la un rezultat, o decizie politică de a începe negocierile de aderare”, a declarat Zelenski la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

“Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a-mi convinge colegii că avem nevoie de o decizie în decembrie”, a răspuns Charles Michel, care nu a ascuns însă faptul că următorul summit va fi “dificil”.

Comisia Europeană a anunţat la începutul lunii noiembrie că Ucraina ar putea începe acum negocierile de aderare cu UE, însă decizia le revine celor 27 de state membre, care urmează să discute această chestiune la summitul UE de la jumătatea lunii decembrie.

Volodimir Zelenski a declarat în legătură cu acest subiect că le-a cerut celor 27 de membri să fie “concreţi şi precişi” şi să analizeze toate progresele înregistrate deja de ţara sa pe drumul spre aderarea la UE.

Comisia Europeană a estimat că peste 90% din condiţiile stabilite pentru a începe negocierile au fost deja realizate. UE a cerut Ucrainei anumite reforme, mai ales în ceea ce priveşte statul de drept, lupta împotriva corupţiei şi puterea oligarhilor.

“Am făcut tot ce ne-a stat în puteri, iar restul va fi de asemenea făcut”, a spus Zelenski, subliniind că parlamentul a votat pentru reforme în conformitate cu cerinţele UE şi că ţara sa va îndeplini “condiţiile” care au fost stabilite.

Cei 27 vor trebui să evalueze cererea unei “ţări aflate în război”, a subliniat el, adăugând că un răspuns pozitiv din partea UE i-ar ajuta pe ucraineni să creadă că “justiţia există”.

Uniunea Europeană are “o datorie morală” şi este “responsabilitatea sa strategică” să ofere un răspuns pozitiv Ucrainei, a răspuns Charles Michel.

Acceptând Ucraina şi Republica Moldova, care a primit undă verde din partea Comisiei în acelaşi timp cu Kievul, UE face o “investiţie strategică pentru pace”, a mai spus Charles Michel.

Ucraina este “la ani lumină” de aderarea la UE, afirmă premierul ungar Viktor Orban

Viktor Orban a declarat că el și guvernul său vor “opune rezistență” discuțiilor UE programate pentru mijlocul lunii decembrie cu privire la oportunitatea de a adresa Kievului o invitație oficială de aderare la blocul comunitar, notează Euronews.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că Ucraina este “la ani lumină” de aderarea la UE.

Comentariile au fost făcute în timp ce a fost reales sâmbătă, la Budapesta, pentru a 11-a oară consecutiv în funcția de președinte al partidului naționalist de dreapta Fidesz.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

AUR vrea sancționarea, prin retragerea sprijinului, pentru Alfred Simonis

Scandalul din parlament! AUR cere coaliției PSD-PNL retragerea sprijinului pentru Alfred Simonis.Alianța pentru Unirea Românilor(AUR) consideră că președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis,...
00:00:49

Ostaticii eliberați se reunesc cu familia lor în Israel

Reuniuni emoționante au avut loc în Israel duminică (26 noiembrie), când ostaticii, care au fost ținuți de Hamas în Gaza, timp de săptămâni întregi,...
00:01:45

Ucrainenii se tem pentru soldați acum când vine iarna

Ucrainenii se tem acum mai mult pentru soldați decât pentru ei când vine iarna și rușii vizează din ce în ce mai mult infrastructura...
Ultima oră
Pe aceeași temă