1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomePoliticăUcraina este "la ani lumină" de aderarea la UE, afirmă premierul ungar...

Ucraina este “la ani lumină” de aderarea la UE, afirmă premierul ungar Viktor Orban

Viktor Orban a declarat că el și guvernul său vor “opune rezistență” discuțiilor UE programate pentru mijlocul lunii decembrie cu privire la oportunitatea de a adresa Kievului o invitație oficială de aderare la blocul comunitar, notează Euronews.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că Ucraina este “la ani lumină” de aderarea la UE.

Comentariile au fost făcute în timp ce a fost reales sâmbătă, la Budapesta, pentru a 11-a oară consecutiv în funcția de președinte al partidului naționalist de dreapta Fidesz.

“Sarcina noastră va fi să corectăm promisiunea greșită de a începe negocierile cu Ucraina, deoarece Ucraina este acum la ani lumină de Uniunea Europeană”, a declarat Orban.

Prim-ministrul Ungariei a susținut că promisiunea UE de a începe discuțiile de aderare cu Kievul a fost o “greșeală”, adăugând că el și guvernul său se vor “opune” discuțiilor UE programate pentru jumătatea lunii decembrie.

Pentru aderarea unei noi țări în UE este necesară unanimitatea tuturor statelor membre, ceea ce îi conferă lui Orban un drept de veto puternic.

Executivul UE a recomandat, la începutul acestei luni, începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, afirmând că guvernul acesteia “a demonstrat un nivel remarcabil de forță instituțională, determinare și capacitate de funcționare”.

Însă Orban, unul dintre singurii aliați ai președintelui rus Vladimir Putin în UE, a susținut că negocierile nu ar trebui să înceapă cu o țară care se află în război și că aderarea Ucrainei ar reorienta sistemul UE de distribuire a fondurilor către țările membre.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
00:00:41

Departamentul de Stat: SUA s-ar opune oricărei „zone tampon” din Gaza

SUA s-ar opune oricărei zone tampon propuse în interiorul Fâșiei Gaza, deoarece ar încălca poziția Washingtonului conform căreia dimensiunea enclavei palestiniene nu trebuie redusă...

Patru persoane rănite, dintre care una grav, într-un atac armat la Bruxelles

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, miercuri seară, într-un atac armat pe o arteră comercială importantă din Bruxelles, a anunţat poliţia...

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri, a declarat ministrul de interne James Cleverly, după ce guvernul a publicat un proiect de...
Ultima oră
Pe aceeași temă