23 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaZelenski poartă prima convorbire telefonică legată de război cu Xi din China

Zelenski poartă prima convorbire telefonică legată de război cu Xi din China

Zelenski spune că a avut o convorbire telefonică “lungă și semnificativă” cu Xi Jinping din China, primul lor contact de la începutul războiului din Rusia, transmite BBC.

El a declarat pe Twitter că este convins că această convorbire, împreună cu numirea unui ambasador la Beijing, va “da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale”.

China a confirmat convorbirea, adăugând că “a fost întotdeauna de partea păcii”.

Spre deosebire de Occident, Beijingul a încercat să pară neutru în ceea ce privește invazia rusă, dar nu și-a ascuns niciodată legăturile strânse cu Moscova și nici nu a condamnat invazia, iar luna trecută președintele Xi a efectuat o vizită de stat de două zile în Rusia.

El s-a referit la președintele Vladimir Putin ca la “prietenul său drag”, a propus un plan de pace vag în 12 puncte.

Cu toate acestea, el nu și-a luat niciun angajament de a furniza arme Rusiei.

La câteva zile după vizită, președintele Zelenski l-a invitat pe liderul chinez să viziteze Kievul pentru discuții, menționând că au avut contacte înainte de războiul de amploare, dar nimic de când acesta a început în februarie 2022.

Într-un raport al convorbirii telefonice de miercuri, China l-a citat pe președintele Xi spunând că, “în calitate de țară majoritară responsabilă (n.r. China), nici nu va fi de o parte anume, nici nu va susține războiul, și cu atât mai puțin nu va profita de criză pentru a profituri uriașe”.

Această declarație pare a fi o lovitură la adresa celui mai mare rival internațional al Chinei, SUA, care a oferit cel mai mult ajutor pentru răspunsul Ucrainei la războiul cu Rusia.

Dar probabilitatea ca China să ajute la încheierea războiului pare departe, nu doar pentru că Rusia nu s-a arătat pregătită să își retragă forțele de pe teritoriul suveran al Ucrainei – o cerere cheie a Kievului.

De asemenea, criticii au pus sub semnul întrebării ideea ca Beijingul să acționeze ca mediator, citând nu doar prietenia fermă a lui Xi cu liderul rus, ci și dezvoltarea comerțului Chinei cu Rusia și refuzul acesteia de a vorbi chiar și de o “invazie”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Dai din picior regulat atunci când te odihnești în pat? Acest obicei ar putea ascunde semnele unor afecțiuni serioase

Ce este sindromul picioarelor neliniștite?RLS este caracterizat prin nevoia imperioasă de a mișca picioarele, adesea însoțită de senzații neplăcute. Aceste senzații pot varia...

Vremea – 1 octombrie – Se schimbă temperaturile din prima zi de Octombrie

Duminică, 1 octombrie 2023, vremea continuă să aducă valori termice mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă din an. Vremea în toată țara...

George Simion, gonit de la Festivalul Micului de “AUR”

Liderul AUR a fost gonit de la festivalul micului de... aur! Un grup de tineri revoltați de prezența membrilor partidului extremist, în frunte...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies