8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaZelenski i-a răspuns în glumă ministrului britanic al apărării care îi ceruse...

Zelenski i-a răspuns în glumă ministrului britanic al apărării care îi ceruse recunoștința pentru ajutorul dat

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost întrebat miercuri, într-o conferinţă de presă la Vilnius, cum comentează declaraţiile ministrului britanic al apărării care spusese că Ucraina ar trebui să-şi arate mai degrabă recunoştinţa decât supărarea pentru ceea ce a primit de la aliaţii din Occident, potrivit news.ro.

Zelenski a răspuns pe ton de glumă, dar a subliniat că Ucraina a fost întotdeauna recunoscătoare ajutorului primit de la Londra, relatează The Guardian.

“Cred că am fost întotdeauna recunoscători Regatului Unit. Am fost întotdeauna recunoscători premierului şi ministrului apărării, deoarece oamenii din Marea Britanie au susţinut întotdeauna Ucraina. Suntem recunoscători pentru acest lucru”, a spus Zelenski.

“Cum altfel ar trebui să îmi exprim cuvintele de recunoştinţă? Sau am putea, ştiţi, să ne trezim dimineaţa şi să ne exprimăm personal ministrului cuvintele de mulţumire. Serios, nu înţeleg esenţa întrebării. Suntem recunoscători faţă de Marea Britanie”, a spus Zelenski.

Pe de altă parte, premierul britanic Rishi Sunak a părut, miercuri, că doreşte să risipească orice tensiuni create de ministrul Wallace. “Preşedintele Zelenski şi-a exprimat în mod repetat recunoştinţa faţă de mine şi faţă de poporul britanic şi, într-adevăr, şi faţă de alţi aliaţi. A făcut acest lucru în mod foarte emoţionant în parlament, când a fost în Marea Britanie la începutul acestui an. El continuă să fie recunoscător pentru sprijinul şi leadershipul noastru, precum şi pentru găzduirea multor familii ucrainene. Cred că toată lumea poate vedea că asta este ceea ce simte”, a comentat Rishi Sunak într-o conferinţă de presă.

Zelenski i-a răspuns ministrului britanic al apărării care îi ceruse să fie recunoscător, generând discuții în rândul țărilor NATO

Pe de altă parte, Zelenski a fost întrebat dacă afirmaţiile pe care le-a făcut marţi, când a spus că ar fi “absurd” dacă Ucraina nu ar fi invitată în NATO, ar putea supăra şi îndepărta aliaţii care cheltuiesc mult capital politic şi bani pentru a ajuta Ucraina. “Nu mi-am schimbat punctul de vedere. Ceea ce este cel mai important este însă să avem o înţelegere comună cu privire la condiţiile privind momentul şi condiţiile în care Ucraina ar putea fi în NATO”, a răspuns Zelenski. El a adăugat că poate nu au fost comunicate toate detaliile şi a spus că nu ştie dacă toată lumea este sinceră cu el. Dar avem încredere “în partenerii noştri care ne ajută astăzi să câştigăm acest război”, a adăugat el, potrivit The Guardian.

Întrebat despre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească Ucraina pentru a adera la NATO şi dacă, în afară de cele legate de securitate, care au fost mai clar definite, au fost precizate sunt condiţiile legate de reformele politice, Zelenski a spus: “Înţelegem că totul se referă la (condiţiile) de securitate. Cred că vom fi în NATO atunci când situaţia de securitate se va stabiliza şi asta înseamnă că atunci când războiul se va încheia, Ucraina va fi cu siguranţă invitată în NATO şi vom deveni cu siguranţă o naţiune membră a alianţei. Nu am auzit nicio altă opinie astăzi”, a punctat el.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Analiza măsurilor Guvernului PSD: Dovada că acestea au dus la creșterea cifrei de afaceri din industrie

În ultimele luni, cifra de afaceri din industrie a României a cunoscut o creștere semnificativă, iar acest lucru nu poate fi neglijat. Datele furnizate...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă