-0.8 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeInternaționalWashingtonul se opune unei noi ocupaţii pe termen lung a Fâşiei Gaza...

Washingtonul se opune unei noi ocupaţii pe termen lung a Fâşiei Gaza de către Israel

Washingtonul a declarat marţi că se opune unei noi ocupaţii pe termen lung a Fâşiei Gaza de către Israel, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu a declarat că îşi va asuma “responsabilitatea generală pentru securitatea” teritoriului după război, potrivit AFP, conform agerpres.ro.

“În opinia noastră, palestinienii trebuie să fie în centrul acestor decizii, Gaza este teritoriu palestinian şi va rămâne teritoriu palestinian”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

“În general, nu susţinem o reocupare a Fâşiei Gaza şi nici Israelul nu o sprijină”, a adăugat el.

Israelul şi-a retras unilateral soldaţii şi coloniştii din Gaza în 2005, după 38 de ani de ocupaţie.

Guvernul israelian a blocat teritoriul de când Hamas a preluat puterea în 2007.

Washingtonul recunoaşte că “este imposibil să se revină la statu-quo-ul” de dinainte de atacul sângeros din 7 octombrie al mişcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian, a declarat Vedant Patel.

“Israelul şi regiunea trebuie să fie securizate, iar Gaza nu trebuie şi nu mai poate fi o bază de unde sunt lansate atacuri teroriste împotriva poporului israelian sau a oricărei alte persoane”, a spus el.

Netanyahu a declarat luni seara că ţara sa îşi va asuma “responsabilitatea pe termen nelimitat pentru securitatea” teritoriului palestinian după război, în ceea ce el a spus că este o modalitate de a preveni o revenire a Hamas.

Forţele israeliene bombardează fără încetare Gaza şi şi-au intensificat ofensiva terestră ca răspuns la atacul sângeros din 7 octombrie, care a ucis cel puţin 1.400 de persoane în Israel, majoritatea civili omorâţi în aceeaşi zi, potrivit autorităţilor.

Peste 10.000 de palestinieni au fost ucişi şi peste 20.000 răniţi în riposta armatei israeliene asupra Fâşiei Gaza, potrivit guvernului Hamas.

Trupele israeliene sunt „ în inima Gaza City”. Netanyahu: „Orașul este încercuit”

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a anunțat că trupele țării sunt „ în inima Gaza City”, iar premierul Benjamin Netanyahu a confirmat la rândul său că „orașul este încercuit” și că militarii „operează în interiorul lui”, transmite BBC, potrivit b1tv.ro.

Israelul a anunțat că armata este „în inima orașului Gaza”

Ministrul apărării a oferit detalii despre ofensiva israeliană din Gaza City

„Au venit din nord și din sud. L-au luat cu asalt în coordonare deplină între forțele terestre, aeriene și maritime”, a declarat Yoav Gallant într-o conferință de presă, citat de Reuters.

Premierul israelian a anunțat că nu vor exista niciun armistițiu și nicio livrare de combustibil în Gaza până nu vor fi eliberați ostaticii capturați de Hamas în atacul din 7 octombrie.

„Orașul Gaza este încercuit, operăm în interiorul lui. Nu ne vom opri”, a subliniat Benjamin Netanyahu, care le-a cerut oamenilor din Fâșia Gaza să se îndrepte spre sudul teritoriului.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ciolacu încearcă să explice rostul vizitei sale în America. Statele Unite nu vor mai cere vize românilor, din anul 2025

Premierul Marcel Ciolacu, care se află acum într-o vizită "de lucru" în Statele Unite, a declarat, după o întâlnire avută cu reprezentanții comunității de...

România vrea să utilizeze dar și să fabrice tehnologii verzi, anunță președintele Iohannis

"România este interesată să dezvolte, să utilizeze, dar și să fabrice tehnologii verzi", a declarat președintele Klaus Iohannis în cadrul evenimentului „Sustainable Innovation Forum...
Ultima oră
Pe aceeași temă