15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăPoliticăVouchere refuzate de profesori. Tăierea pensiilor speciale și alte bonusuri ar rezolva...

Vouchere refuzate de profesori. Tăierea pensiilor speciale și alte bonusuri ar rezolva problema

Guvernul și sindicaliștii din educație discută împreună, dar pare că se înțeleg separat. Dacă acele vouchere date personalului din educație au fost refuzate de sindicaliști, Guvernul continuă și dă chiar Ordonanță de Urgență. Angajații și sănătate și cei de la CFR sunt gata și ei de proteste. Bani nu sunt la buget pentru că trebuie luați din altă parte și majorate salariile. Cum ar fi să tăiem pensiile speciale și să se interzică cumulul pensiilor cu salariile.

În Ordonanța austerității dată la începutul lunii de Guvern era prevăzut în primă fază interzicerea cumulului salariului cu pensia, doar că acest punct a dispărut din Ordonanță. Au fost interzise majorările salariile, dar și angajările, totul pentru a nu găuri bugetul de tot.

În tot acest timp, Opoziția, în special USR, a cerut în nenumărate rânduri să se soluționeze legea pensiilor speciale care blochează și banii din PNRR, doar că nimic. Vă reamintim faptul că avem bani blocați la Bruxelles din cauză că Parlamentul nu rezolvă problema pensiilor speciale.

Pentru că Guvernul nu are bani și nici nu caută soluții, le scoate ochii profesorilor cu două rânduri de vouchere pe care oricum le-au refuzat, în valoare totală de 2.500 de lei, că face un efort bugetar de 700 de milioane de lei, din care puțin peste 300 de milioane sunt din bugetul nostru, diferența vine de la Comisia Europeană.

“Este un efort bugetar care depăşeşte suma de 700 de milioane de lei, cu resurse europene 410 milioane de lei, bani europeni prin Programul Educaţiei şi Ocupare, respectiv 313 milioane de lei din bugetul naţional. În total 723 de milioane de lei care se vor adăuga la cele 300 de milioane de lei alocate pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic din Anexa 8, lucru care s-a întâmplat deja vineri. Împreună sunt 1,23 de miliarde de lei pe care Guvernul le alocă în acest zile pentru majorările veniturilor personalului din sistemul educaţional. Sunt 273.532 de beneficiari”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

De unde ar putea avea Guvernul bani?

Pensiile speciale în acest moment în România ne mănâncă din bugetul de stat 12 miliarde de lei, adică 1 la sută din PIB-ul țării, ceea ce înseamnă că dacă am renunța la aceste indemnizații, cei 290.000 de angajați din educație ar putea primi majorările de 25 de procente promise de ani de zile. Sindicaliștii din Educație spun că soluția pentru rezolvarea problemelor este la îndemâna Guvernului. Printr-o ordonanță, se poate permite raportarea sporului neuropsihic la salariul din 2023, astfel că majorarea ar fi de maximum 900 de lei. În momentul de față un profesorul debutant câștigă 2.400 de lei, iar cu o majorare de 25% ar ajunge la 3.000 de lei. Dacă ar fi să facem o medie, ar fi o suplimentare a bugetului de aprox. 180 de milioane de lei pe lună pentru profesori.

Nemulțumiți sunt și angajații din CFR care cer o majorare a salariilor. Aceasta a fost deja negociată de la începutul anului și ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie și este de aproximativ 20 de procente. Impactul bugetar pentru această majorare este de 660 de milioane de lei pentru cele 6 luni ale acestui an.

Medicii care au avut triplate salariile spun și ei că nu le sunt plătite gărzile destul și că nu mai suportă această bâlbâială și că vor ieși în stradă.

Dacă la început anului au fost majorări salariale în raport cu rata inflației la anumite categorii de angajați, din cauza prețurilor mari și a promisiunilor de majorare de ani de ani, sindicaliștii din tot mai multe companii anunță cu proteste masive chiar acum la început de vară.

Plimbările președintelui Klaus Iohannis în țări cu care România nu prea are cum să lege relații economice ne-au costat sume exorbitante, iar nici până la ora aceasta nu am aflat exact câți bani a decontat Iohannis pentru excursiile sale inutile. Vorbim neoficial în ultimii trei ani despre sume de aproximativ 8 milioane de euro.

Ce facem cu salariile președintilor marilor companii de stat care au pierderi de sute de milioane de lei și pe care îi plătim lunar cu 12.000 -15.000 de euro, plus o armată de consilieri care câștigă mii de euro pe lună și ei la rândul lor. Ca să nu mai vorbim despre angajarea rudelor în companiile de stat.

Căpușarea marilor companii de stat, salvate tot din bugetul de stat, o clasă politică care ține cu dinții de pensii speciale și bonusuri de performanță inventate nu pot lăsa această țară europeană să se dezvolte.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Germania vizează să-și reia poziția geopolitică printr-o relansare economică

Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul de Finanţe, Christian Lindner, care este şi preşedintele...

Floriile 2024, duminica dinainte de Paște. De ce se sfințesc ramurile de salcie

Floriile, duminica dinaintea Paștelui, reprezintă un moment de profundă semnificație în calendarul creștin. În această zi, creștinii marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment...

Un român în vârstă de 28 de ani a fost găsit mor într-o piață publică din Genova

O descoperire tragică a avut loc vineri, în jurul orei 16:30, în Piazza Monte Santodin din cartierul Sestri Ponente din Genova, Italia. Cadavrul unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă