21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO: UE oferă sprijin Ucrainei, dar nu și o aderare rapidă

VIDEO: UE oferă sprijin Ucrainei, dar nu și o aderare rapidă

Liderii UE s-au aflat vineri la Kiev pentru un summit în semn de susținere pentru Ucraina. Însă cererile președintelui Volodymyr Zelenskiy de aderare rapidă la UE și de înăsprire a sancțiunilor împotriva Rusiei riscă să fie zădărnicite.

Sirenele de raid aerian au sunat vineri (3 februarie) în toată Ucraina, în timp ce președintele Volodymyr Zelenskiy a primit liderii Uniunii Europene pentru a discuta despre sancțiuni mai mari împotriva Rusiei, dar și perspectivele Ucrainei de a adera la bloc.

În timp ce cădea zăpadă, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, vizita Ucraina.

De asemenea, Josep Borrell, șeful politicii externe, a vizitat un sit de deminare.

A fost o demonstrație de susținere în contextul în care se apropie prima aniversare a invaziei rusești, la 24 februarie.

Dar nu se așteaptă ca UE să accelereze procesul de aderare a Ucrainei în timp ce aceasta se află în război, așa cum dorește Kievul. Aceasta a depus cererea de aderare la bloc la câteva zile după invazie.

În schimb, este probabil ca procesul să dureze ani de zile – oficialii UE au enumerat mai multe cerințe de aderare, de la stabilitate politică și economică până la adoptarea diferitelor legi ale UE.

“Dacă ar fi fost nevoie de o dovadă vie că Rusia suferă un eșec strategic masiv, dar Ucraina rezistă și își construiește drumul spre Uniunea Europeană, ei bine, faptul că ne aflăm aici, pentru cel de-al 24-lea summit Ucraina-Uniunea Europeană, în mijlocul războiului, dar construim, discutăm și dezvoltăm viitorul Ucrainei în Uniunea Europeană – asta spune mai mult decât o mie de cuvinte,” a spus Ursula.

Zelenskiy dorește mai multe măsuri punitive împotriva Rusiei din partea Uniunii Europene, dar se așteaptă ca următorul set de sancțiuni pe care blocul le pregătește pentru această aniversare să nu satisfacă cererile sale.

El a subliniat, de asemenea, necesitatea de a înăspri sancțiunile.

“Vrem să ne asigurăm că Rusia nu are șansa de a-și reface capacitatea militară. Sancțiunile au încetinit acest proces. Cunoaștem clar numărul de rachete care au fost produse înainte de invazia în toată regula și ce se întâmplă acum datorită sancțiunilor UE, SUA, Marii Britanii și a sancțiunilor aplicate de alți parteneri. De aceea, este foarte important pentru noi să ne asigurăm că nu pot găsi modalități de a ocoli sancțiunile, lucru pe care îl fac datorită altor țări.”

Pe lângă următoarea rundă de sancțiuni, au discutat despre mai multe arme, bani și sprijin energetic, despre un acces mai bun pentru produsele ucrainene pe piața UE și despre eforturile de a urmări în justiție crimele de război rusești.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Scrima românească, reprezentată la Paris! Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a câştigat concursul desfăşurat sâmbătă la turneul preolimpic de scrimă de...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

România, aur în „proba regină” a canotajului, la Europenele de la Szeged

Barca feminină de 8+1 a României a cucerit medaliile de aur în finala disputată duminică la Campionatele Europene de la Szeged. România a încheiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă