6.4 C
București
luni, 19 februarie 2024
AcasăInternaționalVIDEO: Israelienii continuă protestele înainte de cea de-a 75-a zi a independenței

VIDEO: Israelienii continuă protestele înainte de cea de-a 75-a zi a independenței

Zeci de mii de israelieni s-au alăturat sâmbătă protestelor împotriva planurilor premierului Benjamin Netanyahu de a înăspri controlul asupra Curții Supreme, înainte de ziua independenței Israelului, care marchează 75 de ani de la înființarea statului evreu.

Demonstrațiile în masă, aflate în cea de-a 16-a săptămână, au loc în contextul în care israelienii urmează să marcheze atât aniversarea a 75 de ani de independență a statului, cât și ziua memorială israeliană, aceasta din urmă comemorându-i pe cei uciși în războaiele din Israel și în atacuri teroriste. Familiile i-au rememorat pe cei dragi ținând în mână fotografii ale celor care au murit pentru stat.

“Vin aici în fiecare sâmbătă, iar această sâmbătă este mai importantă pentru că miercuri avem Ziua Independenței, iar luni, înainte de aceasta, este Ziua Memoriei pentru victimele războiului. Tatăl meu a fost ucis în Războiul de Yom Kippur din ’73. Și am crescut fără tată, pentru că el și-a dat viața pentru această țară, pentru că a fost crescut și cu credința că va fi o democrație, o țară independentă, după ce Israelul și poporul evreu au suferit atât de mult.”

Propunerile lui Netanyahu ar oferi guvernului un control efectiv asupra numirii judecătorilor Curții Supreme și ar permite parlamentului să treacă peste instanță.

Guvernul susține că revizuirea este necesară pentru a restabili echilibrul între sistemul judiciar și politicienii aleși.

Criticii spun că aceasta va elimina controalele și echilibrele vitale care stau la baza unui stat democratic și va da putere necontrolată guvernului.

Protestele în curs de desfășurare au reprezentat una dintre cele mai mari crize interne din istoria recentă a Israelului.

Un sondaj de opinie publicat vineri de televiziunea publică israeliană a constatat că planurile sunt profund nepopulare. 53% dintre israelieni au răspuns spunând că sunt de părere că aceste planuri vor dăuna țării. Iar 60% dintre israelieni au declarat că guvernul nu îi reprezintă.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Primarul Capitalei, despre stadiul lucrărilor la Podul Grant: „S-a finalizat hidroizolaţia şi s-au turnat două din cele trei straturi de asfalt”

Nicuşor Dan a anunțat, prin intermediul unei postări pe pagina personală de Facebook, că lucrările de reabilitare la Podul Grant avansează. Conform primarului general,...

Un patron de hotel a distrus simbolul Costineștiului! Îi bloca priveliștea

Monumentul ”Păsări” din Costinești s-a transformat peste noapte într-un morman de pietre pentru că s-a supărat un patron. Unul dintre simbolurile litoralului românesc, monumentul...

Profitul grupului MOL a scăzut chiar înainte de a fi impozitat

Profitul grupului petrolier ungar MOL a scăzut chiar înainte de a fi impozitat! Cum s-a întâmplat acest lucru? Ei bine, compania a venit...
Ultima oră
Pe aceeași temă