2.3 C
București
sâmbătă, 4 februarie 2023
AcasăInternaționalUrsula von der Leyen vrea ca țările din Balcanii de Vest să...

Ursula von der Leyen vrea ca țările din Balcanii de Vest să se distanțeze de Rusia și China

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a cerut marţi ţărilor din Balcanii de Vest, la summitul de la Tirana, să se disocieze de Rusia şi China şi să opteze clar pentru integrarea în Uniunea Europeană, dar preşedintele Aleksandr Vucici a afirmat că Serbia rămâne ţară „independentă”.

Prezentă la summitul UE-Balcanii de Vest din Tirana, Ursula von der Leyen a afirmat că Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru şi Kosovo trebuie să se alinieze clar poziţiilor Uniunii Europene, în contextul eforturilor de integrare.

„Trebuie să decidă clar de ce parte vor să fie – de partea democraţiei, adică de partea Uniunii Europene, care le este prieten şi partener. Sau vor să aleagă alt drum?”, a afirmat Ursula von der Leyen, citată de publicaţia Die Zeit, potrivit spotmedia.ro.

Ursula von der Leyen solicită țărilor din Balcanii de Vest să stea departe de Rusia și China și să aibă încredere deplină în UE

Rusia şi China încearcă să aibă o influenţă din ce în ce mai mare în Balcanii de Vest, deşi Uniunea Europeană rămâne cel mai mare investitor.

Însă preşedintele Aleksandr Vucici a afirmat că Serbia, care a refuzat să aplice sancţiunile UE împotriva Rusiei, vrea să menţină o poziţie de neutralitate.

„Cunoaştem obligaţiile pe care le avem faţă de Uniunea Europeană, dar noi suntem o ţară independentă. Noi ne apărăm interesele noastre naţionale”, a subliniat liderul de la Belgrad.

UE le va acorda 500 mil. euro țărilor din Balcanii de Vest

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat un ajutor financiar de 500 de milioane de euro pentru ţările din Balcanii de Vest, pentru ca acestea să poată face crizei energetice.

Această sumă va fi destinată „regiunii întregi pentru investiţii în ceea ce este necesar pentru a obţine independenţa” în domeniul energiei, a declarat Ursula von der Leyen, la Skopje, fără a preciza termenele la care va fi oferit acest ajutor.

Ea a menţionat totuşi la investiţii în infrastructura energetică.

Anunţul intervine într-un moment în care preţurile la energie sunt în creştere din cauza agresiunii ruse împotriva Ucrainei şi odată cu apropierea iernii.

Astfel, începând din ianuarie, Macedonia de Nord va putea conta pe un sprijin bugetar de 80 de milioane de euro, a anunţat preşedinta Comisiei Europene din capitala acestei ţări, prima etapă a unui turneu diplomatic în Balcanii de Vest.

Acest anunţ este de natură să ajute ţările din regiune, în contextul în care Macedonia de Nord de exemplu produce doar două treimi din electricitatea de care are nevoie annual, scrie Agerpres.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Mesajul Ministerului Sănătății cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului

Cancerul este o problemă de sănătate publică majoră care poate fi controlată dacă prevenţia, diagnosticul precoce şi accesul la terapie sunt nediscriminatorii pentru întreaga...

Mesajul Ministerului Sănătății cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului

Cancerul este o problemă de sănătate publică majoră care poate fi controlată dacă prevenţia, diagnosticul precoce şi accesul la terapie sunt nediscriminatorii pentru întreaga...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 346: SUA vor folosi fondurile confiscate de la un oligarh rus, pentru a ajuta Kievul

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a anunţat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, cu scopul de a ajuta Ucraina."Anunţ astăzi că am...
Ultima oră
Pe aceeași temă