2.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeInternaționalUngaria vrea ca Uniunea Europeană să fie schimbată, nu părăsită

Ungaria vrea ca Uniunea Europeană să fie schimbată, nu părăsită

Ungaria trebuie să spună nu actualului model european construit la Bruxelles, a declarat premierul ungar sâmbătă la un congres al partidului său Fidesz, adăugând că Uniunea Europeană trebuie mai degrabă schimbată, decât părăsită, relatează Reuters, preluat de agerpres.ro.

Orban a reiterat opoziţia guvernului său faţă de începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina.

“Corectarea promisiunii greşite (a Bruxelles-ului) de a începe negocierile (cu Ucraina pentru aderarea la UE) va fi de asemenea sarcina noastră, întrucât Ucraina este la ani lumină de UE acum”, a spus Orban, adăugând că va lupta împotriva tentativelor UE de a muta migranţi în Ungaria.

Ucraina, care a depus cererea de aderare la UE la câteva zile după invadarea sa de către Rusia în februarie 2022, tratează aderarea la blocul comunitar ca pe principala sa prioritate. Chestiunea declanşării negocierilor de aderare cu Ucraina se afla pe agenda UE la summitul UE de luna viitoare.

Decizia de a invita Ucraina să declanşeze negocierile de aderare la summitul UE este “în pericol”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul blocului comunitar vineri, menţionând că dezacordul Ungariei este unul dintre motive.

În contextul în care Ungaria tocmai şi-a revenit cu greu dintr-o criză a inflaţiei, Orban a început în această săptămână campania pentru alegerile europene din iunie anul viitor.

Guvernul său i-a îndemnat vineri pe cetăţenii săi să completeze un chestionar în care sunt întrebaţi, printre altele, dacă UE ar trebui să aloce mai multe fonduri pentru Ucraina sau să înceapă negocierile de aderare cu acest stat.

“Vom rezista ideilor nebuneşti ale birocraţilor de la Bruxelles, invaziei migranţilor, propagandei de gen şi vom rezista iluziilor privind războiul (din Ucraina) şi aderarea nepregătită la UE a Ucrainei”, le-a spus Orban membrilor partidului său, care sunt la guvernare din 2010.

Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei vrea ca UE să nu înceapă negocierile de aderare cu Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe al Ungariei a făcut solicitarea ca UE să nu înceapă negocierile de aderare cu Ucraina ca răspuns la raportul Comisiei Europene privind extinderea UE, conform adevarul.ro.

Ungaria consideră că Uniunea Europeană nu ar trebui să înceapă încă negocierile cu Ucraina pentru aderarea la comunitate, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, comentând raportul Comisiei Europene privind extinderea UE.

Documentul indică îndeplinirea incompletă de către Ucraina a cerințelor pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor cu Kievul pe această temă. „Întrucât Comisia Europeană nu crede că Ucraina a îndeplinit condițiile de aderare, nu considerăm că vreun alt pas în negocierile de aderare cu Ucraina nu este oportun”, a spus Szijjártó într-un mesaj video pe pagina sa de Facebook.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă