27.6 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeInternaționalUn priveghi de noapte a marcat dezastrul nuclear al Ucrainei de la...

Un priveghi de noapte a marcat dezastrul nuclear al Ucrainei de la Cernobîl din 1986

Locuitorii orașului ucrainean Slavutych, unde locuiesc lucrătorii de la uzina închisă din Cernobîl, au organizat marți (26 aprilie) o veghe(un priveghi) de noapte pentru a marca cea de-a 36-a aniversare de la dezastrul nuclear.

Slavutych se află la aproximativ 50 de kilometri (31 de mile) de Cernobîl, unde reactorul nr. 4 a explodat la 26 aprilie 1986, eliberând cantități mari de radiații în atmosferă, conform Reuters.

Orașul a fost construit în 1986 după ce locuitorii din orașul vecin Pripyat, în apropiere de locul unde se afla reactorul avariat, au fost mutați definitiv, iar orașul a fost abandonat.

Unul dintre cei care au participat la acest priveghi de noapte a fost Oleksandr Zabirchenko, care a lucrat la centrala electrică în 1986.

La acest priveghi ce a marcat dezastrul nuclear de la Cernobîl, de acum 36 de ani, au luat parte și supraviețuitorii

Privind o imagine a uneia dintre victime gravată în piatra memorialului, Zabirchenko a spus că l-a cunoscut și că l-a văzut suferind efectele dezastrului nuclear.

„ Am venit aici și voi continua să vin aici cât voi fi în viață. Poate va fi un asemenea moment în care va trebui să fiu adus aici cu scaunul cu rotile, dar tot voi veni”, a jurat el.

Ministrul de Externe al Rusiei a spus marți lumii să nu subestimeze riscurile considerabile de conflict nuclear, iar furnizarea de arme de către NATO Ucrainei „în esență” a însemnat că alianța occidentală a fost angajată într-un război proxy cu Rusia.

Invazia Ucrainei de către Rusia, cel mai mare atac asupra unui stat european din 1945 încoace, a provocat mii de morți sau răniți, a redus orașele la moloz și a forțat peste 5 milioane de oameni să fugă în străinătate.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

SUA, din nou în fața paralizării administrației federale, fiind lipsită de o lege a finanțelor

Statele Unite se află la doar câteva ore de o paralizie a administraţiei federale, în lipsa unui vot privind finanţarea acesteia, un scandal în...

Atentat cu bombă în Turcia. Doi teroriști au fost uciși

O mașină având la bord o bombă a făcut explozie la Ankara, la intrarea în sediul Direcției Generale de Securitate a Ministerului turc de...

Vreau o lege a pensiilor care să aducă respect și echitate

"E o zi importantă pentru mine ca ministru care, prin mandatul meu, mi-am asumat să cresc calitatea vieţii celor 5 milioane de vârstnici,...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies