13.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăInternaționalUn ofițer de informații german riscă condamnarea la închisoare pe viață pentru...

Un ofițer de informații german riscă condamnarea la închisoare pe viață pentru că a transmis secrete Rusiei

Un ofițer german din BND, agenția de informații externe a Germaniei, riscă să fie condamnat la închisoare pe viață pentru că a transmis secrete de stat Rusiei, potrivit adevarul.ro.

Potrivit BND, care citează Procuratura Germaniei, Carsten L ar fi primit 400.000 de euro în schimbul unor informații secrete referitoare la războiul din Ucraina și grupul de mercenari Wagner.

Un alt bărbat, care a acționat în calitate de curier, a fost arestat în acest nou caz de spionaj. „Curierul” riscă la rândul său să fie condamnat la închisoare pe viață, relatează BBC.

Carsten L ar fi activat într-un departament care monitorizează comunicațiile telefonice și prin internet și fusese promovat, cu câteva săptămâni înainte de arestarea sa, ca responsabil de verificarea antecedentelor.

Arestarea sa s-a produs în decembrie anul trecut, la Berlin. Complicele său, Arthur E, a fost arestat o lună mai târziu, după ce a sosit în Germania cu un zbor din SUA.

Om de afaceri german născut în Rusia, Arthur E este acuzat că a călătorit la Moscova pentru a transmite Serviciului Federal de Securitate (FSB, principalul succesor al KGB) informațiile secrete primite de la Carsten L.

Presa germană scrie că Arthur E era un comerciant de diamante care „bombănit ca un pârâu” după arestarea sa. Se pare că cei doi bărbați s-au întâlnit pentru prima dată în 2021, la o petrecere privată la un club de fotbal din Bavaria, iar Carsten L i-a povestit lui Arthur E despre munca sa în BND.

Ambii bărbați au fost acuzați de „trădare într-un caz deosebit de grav” de către procurorul general al Germaniei, precizează BBC.

Șeful BND, Bruno Kahl, spune că acest caz a constituit un șoc pentru agenția sa. Totuși, Kahl dă asigurări într-un interviu acordat pentru Tagesspiegel că mare parte din materialul care s-a scurs are o valoare limitată și că BND și-a intensificat măsurile de securitate pentru a preveni alte cazuri asemănătoare.

Îngrijorările legate de spionajul rusesc au crescut de la izbucnirea războiului la scară largă în Ucraina, la 24 februarie 2022. Mai multe țări, printre care Marea Britanie, Polonia, Norvegia și Republica Moldova, au arestat sau expulzat suspecți de spionaj în favoarea Moscovei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Alina Gorghiu salută că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, din dosarul privind accidentul din localitatea 2 Mai, va fi transferată

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat faptul că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, care avea în soluţionare la Judecătoria Mangalia dosarul privind accidentul din localitatea...

Alina Gorghiu salută că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, din dosarul privind accidentul din localitatea 2 Mai, va fi transferată

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat faptul că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, care avea în soluţionare la Judecătoria Mangalia dosarul privind accidentul din localitatea...

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...
Ultima oră
Pe aceeași temă