28.2 C
București
sâmbătă, 22 iunie 2024
AcasăInternaționalUn nou incident la granița NATO. Un avion militar rus a intrat...

Un nou incident la granița NATO. Un avion militar rus a intrat în spațiul aerian al Finlandei

Un avion militar rus este suspectat că a încălcat luni dimineaţa spaţiul aerian finlandez în zona Golfului Finic, a anunţat Ministerul Apărării al Finlandei, informează AFP, potrivit ziare.com.

Acest incident intervine în timp ce relaţiile dintre Finlanda şi Rusia s-au tensionat considerabil după aderarea Finlandei la NATO anul trecut, relaţii marcate de câteva incidente la frontieră.

Avionul a rămas circa două minute în spaţiul aerian finlandez în largul oraşului Loviisa (sud), la o profunzime de circa 2,5 km în interiorul teritoriului acestei ţări nordice, a precizat ministerul finlandez într-un comunicat.

“Tratăm cu toată seriozitatea această suspiciune de încălcare teritorială şi o anchetă a fost declanşată”, a declarat ministrul finlandez al apărării Antti Häkkänen, citat în acest comunicat.

Paza de coastă finlandeză va desfăşura o anchetă şi va informa populaţia odată investigaţia terminată, potrivit comunicatului.Cel mai recent incident frontalier datează de la sfârşitul lui mai, când Finlanda şi Lituania au cerut Moscovei să dea explicaţii cu privire la proiectul său de a modifica unilateral frontiera maritimă a celor două ţări, după difuzarea unui proiect de rezoluţie al Ministerului Apărării rus.

Potrivit Ministerului Apărării finlandez, precedenta încălcare a spaţiului aerian finlandez datează din august 2022, când două avioane de vânătoare ruse au pătruns în Golful Finic.Finlanda şi-a închis frontiera terestră cu Rusia în decembrie 2023, Helsinki acuzând Moscova că organizează sosirea de migranţi ilegali pentru a destabiliza ţara nordică.

NATO, alături de Estonia după incidentul de la graniţa cu Rusia

NATO și-a exprimat solidaritatea cu Estonia în urma unui incident recent la granița cu Rusia, a anunțat vineri secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Stoltenberg a subliniat angajamentul ferm al NATO față de securitatea Estoniei și a altor state membre în contextul tensiunilor regionale.

“Am vorbit cu prim-ministrul Kaja Kallas. NATO este solidară cu aliatul nostru Estonia în faţa oricărei ameninţări la adresa suveranităţii sale”, a transmis Stoltenberg pe X.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă