4.1 C
București
luni, 28 noiembrie 2022
AcasăInternaționalUE înregistrează prima scădere a exporturilor de vin spumant din ultimii zece...

UE înregistrează prima scădere a exporturilor de vin spumant din ultimii zece ani

Exporturile Uniunii Europene de vin spumant către restul lumii au scăzut anul trecut pentru prima dată în ultimii zece ani, în mare parte din cauza scăderii masive a vânzărilor de șampanie, deși prosecco și cava s-au vândut bine, scrie Reuters.

Pandemia de COVID-19 a diminuat comerțul cu vin la nivel global în 2020.

Șampania a fost afectată cel mai tare. Vânzările în afara UE ale renumitului vin spumant francez au scăzut cu peste 20% în volum, la 66 de milioane de litri în 2020, de la aproape 84 de milioane de litri în anul precedent.

Acest lucru a contribuit în mare măsură la o scădere totală de 6% a exporturilor UE de vinuri spumante anul trecut, comparativ cu 2019, arată datele Eurostat.

Exporturile UE au scăzut de la un vârf de 528 de milioane de litri în 2019 la 494 de milioane de litri în 2020.

Dintre cele trei categorii principale de vinuri spumante exportate din UE, doar șampania a înregistrat o scădere semnificativă a volumului.

Prosecco, care este de departe cel mai exportat, a înregistrat vânzări în afara UE de 205 milioane de litri în 2020, comparativ cu aproape 207 milioane de litri în 2019.

Vânzările totale de șampanie, inclusiv în UE, au scăzut cu 18% anul trecut, a estimat grupul de producători CIVC.

În ciuda scăderii vânzărilor în volum, șampaniile vintage s-au dovedit a fi o atracție profitabilă pentru investitori în acest an, depășind toate activele majore ale pieței financiare, de la Big Tech la bitcoin.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Dialogul româno-maghiar trebuie să continue

Maghiarii din România au aceleași probleme ca românii. Trec prin aceleași crize. S-au săturat de războiul din Ucraina și de propagandă. Nu se mai...

Curtea de Conturi „susține actul de justiție” cu privire la Bădălău, reținut de DNA

Ancheta referitoare la Niculae Bădălău, reținut de DNA, a determinat o reacție oficială la nivelul Curții de Conturi a României. "Curtea de Conturi a României...

Premierul Serbiei, Ana Brnabić, se întâlnește cu premierul României

Premierul Serbiei, Ana Brnabić, se întâlnește cu premierul României, Nicolae Ciucă, la București, în dimineața zilei de luni, 28 noiembrie 2022. Întâlnirea celor doi șefi...
Ultima oră
Pe aceeași temă