11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcrainenii aflați pe teritoriul ocupat de forțele ruse sunt forțați să ia...

Ucrainenii aflați pe teritoriul ocupat de forțele ruse sunt forțați să ia cetățenia rusă

Ucrainenii care trăiesc pe teritoriul ocupat de forţele ruse sunt forţaţi să dobândească cetăţenia rusă, în caz contrar riscând să se confrunte cu represalii dure, inclusiv posibilitatea de a fi deportaţi sau arestaţi, conform unei cercetări susţinute de autorităţile americane, dată publicităţii miercuri, informează Reuters.

Cercetătorii de la Universitatea Yale susţin că locuitorii din regiunile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie sunt vizaţi de un efort sistematic de deposedare de identitatea ucraineană, parte a planului Moscovei de a-şi afirma autoritatea.

O serie de decrete semnate de preşedintele rus Vladimir Putin îi obligă pe ucraineni să obţină paşapoarte ruseşti, ceea ce încalcă dreptul internaţional umanitar, se arată în raport.

Kremlinul a negat în mod constant acuzaţiile de crime de război din partea forţelor care au participat la o “operaţie militară specială”, despre care susţine că a fost lansată pentru a denazifica Ucraina şi a proteja Rusia.

Prim-ministrul rus Mihail Mişustin a declarat în mai că Moscova a acordat paşapoarte pentru aproape 1,5 milioane de persoane care locuiesc în părţile anexate ale regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson din octombrie anul trecut.

Ucrainenii de pe teritoriul ocupat care nu depun cereri pentru dobândirea cetăţeniei ruse “sunt supuşi ameninţărilor, intimidării, restricţiilor privind ajutorul umanitar şi nevoile de bază şi
posibil detenţiei sau deportării, toate menite să îi forţeze să devină cetăţeni ruşi”, se arată în raport.

“Ceea ce este îngrijorător aici este că reprezintă, practic, o încălcare a Convenţiilor de la Haga şi Geneva”, a declarat directorul executiv Nathaniel Raymond de la Laboratorul de cercetare umanitară din cadrul Şcolii de Sănătate Publică Yale. “Este (un fenomen) foarte răspândit şi în curs de desfăşurare”.

Ucrainenii din zonele aflate sub controlul Rusiei nu au de ales decât să accepte un paşaport rusesc dacă vor să supravieţuiască sau se confruntă cu posibilitatea detenţiei şi, după cum a documentat echipa, cu deportarea în Rusia dacă nu se conformează”, a spus Raymond.

Răspunderea revine Kremlinului, iar preşedintele Putin a fost inculpat pentru crime de război de către Curtea Penală Internaţională (CPI) sub acuzaţia de deportare a copiilor ucraineni şi autorităţi de ocupaţie, a adăugat el.

Kremlinul a spus că decizia CPI de a emite un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus este un semn al “ostilităţii clare” care există la adresa Rusiei şi a lui Vladimir Putin personal.

Raportul a fost publicat ca parte a programului Observator al conflictelor, cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA şi a fost realizat de partenerul de cercetare Laboratorul de cercetare umanitară din cadrul Şcolii de Sănătate Publică Yale. 

Antony Blinken spune că Ucraina a recuperat 50% din teritoriul ocupat de Rusia

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Ucraina a eliberat deja jumătate din teritoriul pe care Rusia îl ocupase iniţial în timpul invaziei sale, însă Kievul va trebui să ducă o luptă foarte grea pentru a elibera şi mai mult teritoriu.

„A fost eliberat deja în jur de 50% din ceea ce fusese ocupat iniţial de Rusia”, a declarat Blinken într-un interviu pentru CNN.

„Acestea sunt încă zilele de la relativ începutul contraofensivei. Este greu”, a spus Blinken.

Speranţele că Ucraina va putea alunga repede forţele Moscovei de pe teritoriul ucrainean în urma lansării, în această vară, a unei contraofensive se reduc în timp ce trupele Kievului luptă din răsputeri pentru a sparge poziţiile întărite ale Rusiei în sudul şi în estul Ucrainei.

La sfârşitul lunii trecute, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că progresul împotriva forţelor ruse este „mai încet decât se dorea”, dar că forţele Kievului nu sunt presate să-şi accelereze contraofensiva.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă