23.9 C
București
marți, 25 iunie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcraina înregistrează „ progrese notabile” în ofensiva sa din sud

Ucraina înregistrează „ progrese notabile” în ofensiva sa din sud

Ucraina a făcut „progrese notabile” în ofensiva sa din sud, Kievul anunțând că trupele sale au spart prima linie de apărare a Rusiei în mai multe locuri, potrivit cursdeguvernare.ro.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că SUA „au remarcat în ultimele 72 de ore un progres notabil al forțelor armate ucrainene… în acea linie de înaintare sudică care iese din regiunea Zaporojie”.

„Au obținut un oarecare succes împotriva acelei a doua linii de apărare rusă”, a spus Kirby, adăugând că depinde de Ucraina cum să valorifice acest succes. El a insistat, de asemenea, că criticile aduse efortului ucrainean de către oficialii americani anonimi în rapoarte recente din presă „nu sunt de ajutor”.

În ultimele zile, analize occidentale ale câmpului de luptă au arătat că forțele ucrainene pătrund în liniile rusești pe câțiva kilometri între Robotyne, un sat recucerit de Ucraina în această săptămână, și Verbove din regiunea Zaporizhzhia.

Trupele ucrainene extind astfel arcul contraofensivei ce urmăreşte atingerea Mării Azov, cu scopul de a tăia liniile de aprovizionare risești către Crimeea.

Teritoriul Rusiei este tot mai mult ţinta atacurilor ucrainene cu drone la care Kievul apelează ca tactică de război asimetric.

În același timp însă, trupele ruse revendică ocuparea unor poziţii strategice în partea nord-estică a frontului, în apropierea oraşului ucrainean Kupiansk. Aceste afirmații sunt contraise de oficiali ucraineni, care confirmă însă lupte grele în respectiva regiune.

Contraofensiva ucraineană este în impas, dar bombele cu dispersie fac ravagii în rândul forțelor rusești

Contraofensiva ucraineană este în impas, dar forţele ucrainene, folosind bombele cu dispersie, spulberă pozițiile infanteriei și forțelor rusești, precum şi vehiculele şi poziţiile de artilerie ale Rusiei, deschizând calea pentru avansurile forţelor terestre, potrivit newsflash.ro.

Eficacitatea muniţiei cu dispersie a fost demonstrată în timpul recentelor lupte din jurul Robotyne din regiunea Zaporojie, potrivit Kyiv Independent.

Bombele cu dispersie au provocat pierderi grele printre rândurile ruse, forţându-i pe invadatori să se retragă în mod haotic.

Mișcare împotriva contraofensivei Ucrainei: Rusia pregătește o replică de proporții

În plină contraofensivă a Ucrainei, Rusia se pregătește de o replică de proporții. Ultimele informații despre mișcările de trupe ale Moscovei vin de la Serhii Cherevati, adjunct al comandantului pentru comunicații strategice al Grupului Militar de Est al Ucrainei.

„ Inamicul a concentrat un grup foarte puternic pe ruta Liman-Kupiansk, cu peste 100.000 de soldați, peste 900 de tancuri și peste 370 Mlrs”, a spus el, adăugând că “inamicul desfășoară unități aeropurtate, cele mai bune unități de infanterie motorizată”, potrivit orange.ro.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Când un viitor rege britanic face selfie cu Taylor Swift

Se schimbă paradigma de valori a lumii! Dacă înainte, ziua de naștere a unui viitor rege era celebrată cu multă solemnitate, astăzi, rolurile se...

Când un viitor rege britanic face selfie cu Taylor Swift

Se schimbă paradigma de valori a lumii! Dacă înainte, ziua de naștere a unui viitor rege era celebrată cu multă solemnitate, astăzi, rolurile se...
Ultima oră
Pe aceeași temă