Președintele Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin au avut o discuție telefonică în care au fost de acord că războiul din Ucraina trebuie să se încheie cu o pace durabilă, conform unui comunicat al Casei Albe.
UPDATE
Vladimir Putin a decis să pună capăt atacurilor asupra infrastructurii energetice a Ucrainei pentru o perioadă de 30 de zile, ca urmare a unei discuții telefonice cu Donald Trump. În cadrul convorbirii, cei doi lideri au convenit să înceapă imediat negocierile pentru o încetare totală a focului și pentru încheierea unui acord de pace durabil.
Potrivit unui comunicat emis de Casa Albă, Trump și Putin au agreat că prima etapă a procesului de pace va include suspendarea atacurilor asupra infrastructurii energetice, urmată de discuții tehnice privind implementarea unui armistițiu pe mare, în zona Mării Negre. Scopul acestora este să ajungă la o încetare completă a focului și la stabilirea unui tratat de pace permanent.
În urma acestei convorbiri, președintele Rusiei a dat ordine armatei să întrerupă loviturile asupra obiectivelor energetice ucrainene pe durata celor 30 de zile, conform unor surse din presa rusă.
De asemenea, negocierile pentru consolidarea acestui acord de pace vor începe imediat în Orientul Mijlociu, acolo unde liderii celor două națiuni vor căuta soluții pe termen lung. Casa Albă a menționat și importanța opririi proliferării armelor strategice, convenind să colaboreze cu alți lideri internaționali pentru a asigura o implementare cât mai largă a măsurilor de pace.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Vești bune de la Casa Albă. Putin, de acord pentru un posibil armistițiu
Cei doi lideri au convenit, de asemenea, să înceapă imediat negocierile pentru un armistițiu în domeniul „energiei și infrastructurii”.
Deși nu s-a menționat un acord pentru armistițiul de 30 de zile susținut de Trump, el și Putin au convenit să înceapă discuții pe marginea implementării unui armistițiu maritim în Marea Neagră, ca parte a unui proces care vizează pacea permanentă.
Trump a făcut presiuni asupra lui Putin pentru a accepta un armistițiu de 30 de zile susținut de SUA, pe care Ucraina l-a acceptat deja, ca parte a unui demers mai larg pentru încheierea unui acord de pace permanent, menit să pună capăt celui mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial.
Războiul a dus la pierderea a sute de mii de vieți și la rănirea multor oameni, provocând strămutarea a milioane de persoane și distrugerea unor orașe întregi.
CITEȘTE ȘI – Volodimir Zelenski a ajuns în Finlanda! Ce discuții va purta președintele Ucrainei
În cadrul discuțiilor, Putin a declarat că susține, în principiu, propunerea de încetare a focului, dar a precizat că forțele sale vor continua lupta până când vor fi stabilite condiții esențiale.
Donald Trump și Vladimir Putin, doi dintre cei mai influenți lideri politici ai lumii, au avut o relație complexă pe parcursul mandatelor lor. De la începutul mandatului lui Trump ca președinte al Statelor Unite, acesta a adoptat o abordare controversată față de Rusia și de Putin.
Relațiile dintre cei doi au fost adesea caracterizate de o atmosferă de cooperare, dar și de tensiuni majore, în special în contextul războiului din Ucraina și al altor conflicte geopolitice.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!