27 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeInternaționalTrei bulgari sunt arestați în Marea Britanie sub acuzația că făceau spionaj...

Trei bulgari sunt arestați în Marea Britanie sub acuzația că făceau spionaj pentru Rusia

Trei cetățeni bulgari sunt în arest în Marea Britanie și sunt anchetați sub acuzația că făceau spionaj în favoarea Rusiei, anunță presa din Marea Britanie și din Bulgaria.

Prima informație asupra acestui caz a venit de la presa britanică, la 15 august 2023. Apoi, după câteva ore, Procuratura din Sofia a confirmat informația.

„Pentru stabilirea activității infracționale se desfășoară acțiuni comune cu Agenția de Securitate Națională de Stat. Având în vedere natura procesului preliminar și faptul că acesta conține informații clasificate, la acest moment nu se pot oferi detalii suplimentare”, a transmis Procuratura din Sofia.

Potrivit BBC, cei trei cetățeni bulgari au fost reținuți în Marea Britanie în februarie 2023. Una dintre acuzații ar fi că ei dețineau documente falsificate, printre care s-ar număra pașapoarte și cărți de identitate emise de mai multe țări, inclusiv de Marea Britanie.

Suspecții sunt doi bărbați de 45 și 41 de ani și o femeie în vârstă de 31 de ani. Toți trei locuiau și lucrau în Regatul Unit de mai mulți ani. Anchetatorii n-au oferit indicii despre ce fel de informații ar fi cules aceștia din Marea Britanie sau în ce măsură aceste informații ar fi ajuns deja în Rusia.

Acest caz de spionaj pune însă din nou într-o lumină proastă Bulgaria, care era oricum acuzată că are relații bune cu Rusia, deși este membru în NATO și în UE. Chiar președintele Bulgariei este acuzat că ar avea o poziție ambiguă, în ceea ce privește Rusia. Indecizia autorităților bulgare a devenit și mai vizibilă după ce Rusia a atacat Ucraina, iar Bulgaria n-a fost atât de hotărâtă să condamne războiul purtat de Rusia.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Șase tineri au fost prinși drogați la un after-party din București

În urma verificărilor făcute, în portbagajul maşinii au fost descoperite 80 de tuburi de diferite dimensiuni, susceptibile a fi pline cu „funny gas”,...

George Simion, gonit de la Festivalul Micului de “AUR”

Liderul AUR a fost gonit de la festivalul micului de... aur! Un grup de tineri revoltați de prezența membrilor partidului extremist, în frunte...

Apple recunoaște că telefoanele iPhone 15 au probleme și se încălzesc prea tare

După plângeri că noile telefoane se încălzesc foarte mult, Apple a spus că dispozitivul se poate simţi mai cald în primele câteva zile,...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies