16.8 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeȘtirile zileiTopul ţărilor din Europa în care se consumă cel mai mult alcool....

Topul ţărilor din Europa în care se consumă cel mai mult alcool. Pe ce loc se află România

Acum că ne apropiem de finalul anului, haideți să aflăm care este topul țărilor în funcție de cei mai mari consumatori de alcool.

Fie că este vorba de un pahar de vin la prânz sau de o simplă bere la festival, toate țările au un fel de tradiție care implică alcoolul, notează metro.

Numărul persoanelor care au renunțat la alcool a crescut în ultimul deceniu, și, automat, vânzările au scăzut și ele, iar asta se resimte cel mai tare în Iralnda, Lituania, Grecia și Spania.

Un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a constatat că Letonia avea cea mai mare rată, cu 12,1 litri de alcool pe adult în 2020.

Ea este urmată îndeaproape de Republica Cehă, cu 11,6 litri, și de Lituania, cu 11,4 litri.

Regatul Unit se află pe locul 18, după Franța, Germania și Austria.

De altfel, țara noastră, România, ocupă printre primele locuri când vine vorba de consumul de alcool. Oamenii de la noi din țară beau în medie 10-12 litri de alcool, per adult.

Datele arată că un adult mediu băut 9,7 litri de alcool în 2020, ceea ce arată că faimoasa “cultură britanică a băuturii” pare să se schimbe.

Aceasta este echivalentul a aproximativ șase pahare mari de vin pe săptămână.

Aproape unul din cinci adulți (19 %) a raportat un consum episodic de alcool excesiv cel puțin o dată pe lună în țările UE în 2019, o proporție care a rămas stabilă din 2014.

Această proporție variază de la mai puțin de 5 % în Cipru și Italia la peste 35 % în România și Danemarca.

Și în toate țările, bărbații au fost mai predispuși decât femeile să raporteze un consum episodic de alcool excesiv.

Însă, potrivit OCDE, în majoritatea țărilor, consumul de alcool a scăzut în decursul acestui deceniu.

În raport se arată: “Multe țări europene au pus în aplicare o serie de politici pentru a limita consumul de alcool, cum ar fi impozitarea, restricțiile privind disponibilitatea alcoolului și interzicerea publicității pentru alcool. Dar eficiența acestora este împiedicată de o implementare deficitară pe teren și de resursele limitate”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Românii, apetit pentru vizitarea orașelor din țară

Potrivit platformei hoteliere online Travelminit, 45% dintre rezervările efectuate pentru acest sezon au fost făcute într-un oraș mare din România, semn că turiștii își...

Ministerul Investițiilor așteaptă 608 milioane de euro rambursări de la CE

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a transmis Autorităţii de Certificare şi Plată (ACP) din cadrul Ministerului Finanţelor, spre certificare şi rambursare, declaraţii de...

De ce să nu ajut un destin care are nevoie?

Dorian Popa, unul dintre cei mai iubiți artiști din România, are planuri mari de viitor. Artistul își dorește să adopte un copil. Până...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies