4.4 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăEconomieEconomie internăTimișoara va avea autostradă până în capitala Serbiei, Belgrad

Timișoara va avea autostradă până în capitala Serbiei, Belgrad

Orașul Timișoara va fi conectat cu o autostradă care va ajunge până în capitala Serbiei, Belgrad, iar de acolo spre vestul Europei.

Acest proiect este menționat într-o Hotărâre a Guvernului României care a fost aprobată în ședința din 5 octombrie 2022. Această HG aprobă acordul semnat între guvernele României și Serbiei, la data de 23 iunie 2022.

“Proiectul urmărește aprobarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia privind stabilirea detaliilor pentru conexiunea între Autostrada Timișoara–Moravița (RO) și Autostrada Belgrad – Vatin (RS), semnat la Timișoara la 23 iunie 2022”, precizează Nota de fundamentare elaborată de partea română.

Legătura Timișoara – Moravița conectează partea de vest a României cu orașul Belgrad și regiunea centrală din Republica Serbia. De acolo, legătura rutieră merge spre sudul Europei (Croația, Slovenia, nordul Italiei, sudul Franței), prin Autostrada E70.

Pe de altă parte, segmentul rutier Timișoara – Moravița face parte din rețeaua TEN-T centrală de pe teritoriul României. Conform Master Planului General de Transport al României (MPGT), aprobat prin HG nr. 666/2016, acest segment rutier “urmează să se conecteze la coridorul IV PanEuropean prin legătura acestuia cu Autostrada Transcarpatica A1 (Nadlac-Timișoara-București-Constanța)”.

Vatin este o localitate în regiunea Voivodina (Banatul sârbesc), aflată la frontiera cu România. Între Vatin și Moravița există deja un punct de trecere a frontierei.

Capitala României și capitala Serbiei ar putea fi legate prin viitoarea autostradă

Nici Hotărârea de Guvern aprobată la 5 octombrie la București, nici Nota de fundamentare nu indică termene precise până la care se vor realiza noile conexiuni rutiere. Nici la momentul semnării acordului de la Timișoara nu se indicau aceste termene. „Undeva în toamna acestui an vom termina studiul de fezabilitate, în primăvara anului viitor va fi lansată licitația pentru proiectare și execuție, ceea ce înseamnă că odată cu perioada în care se vor analiza ofertele, sper eu, sper, în vara anului viitor să putem să avem câștigătorii și să înceapă să lucreze”, declara, la acel moment, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

În Serbia există acum, între orașele Pancevo și Belgrad, o șosea cu două benzi pe sens, folosită în regim de autostradă.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Stenograme incendiare. PNL pune în cârca PSD legiferarea traseismului

Ședință incendiară, duminică, la PNL. Dacă în ceea ce privește data la care vor avea loc alegerile prezidențiale, liberalii au fost de acord...

Stenograme incendiare. PNL pune în cârca PSD legiferarea traseismului

Ședință incendiară, duminică, la PNL. Dacă în ceea ce privește data la care vor avea loc alegerile prezidențiale, liberalii au fost de acord...
Ultima oră
Pe aceeași temă