20.3 C
București
joi, 19 mai 2022
AcasăȘtirile zileiTimișoara a rămas fără căldură și apă caldă. Cum s-a ajuns aici?

Timișoara a rămas fără căldură și apă caldă. Cum s-a ajuns aici?

Timișoara a rămas fără căldură, a anunțat, marți, primarul municipiului, Dominic Fritz. Pentru că firma de termoficare Colterm a intrat în insolvență, peste 50.000 de locuințe, școli, dar și mai multe spitale sunt lăsate în frig, în prag de iarnă. 

Primarul Dominic Fritz anunțase încă de săptămâna trecută că că E.ON va opri furnizarea gazului către compania locală Colterm, aflată în subordinea municipalităţii, iar societatea de termoficare se află într-o situaţie critică, pe fondul „creşterii uriaşe” a preţului la gaz. 

Timișoara a rămas fără căldură. Cum de s-a ajuns în această situație?

În această situaţie catastrofală s-a ajuns din cauza datoriilor uriașe și penalităților acumulate în ultimii ani de către compania Colterm. Peste asta s-a suprapus și creșterea prețului la energie. 

Primarul Dominic Fritz a declarat că firma de termoficare a intrat în insolvență

Dominic Fritz: „Nu ne-am dorit să ajungem aici”

„Parcurgem o perioadă extrem de grea din cauza exploziei preţurilor la gaz. Compania E.ON ne-a informat astăzi că în 25 octombrie va deconecta Colterm”, declara primarul la începutul săptămânii trecute. „Nu ne-am dorit să ajungem aici. Datoriile de sute de milioane de lei acumulate în ani, căpuşarea de către diversele grupuri de interese ce au roit în jurul Colterm, la care s-a adăugat lipsa sprijinului din partea Guvernului în această criză energetică, au adus compania într-o situaţie critică, agravată vertiginos de creşterea uriaşă a preţului la gaz. (…) 

Negocierile cu E.ON au eșuat

Din păcate, negocierile cu compania E.ON au eşuat dintr-un cumul de motive, ținut să mai explice edilul. „ Am renunţat la multe alte investiţii în Timişoara pentru a recâştiga credibilitatea plătind datoriile istorice şi ţinându-ne de cuvânt. Această decizie a furnizorului înseamnă că fără gaz Colterm nu va putea continua producţia şi distribuţia agentului termic. Peste 50.000 de gospodării, şcoli şi spitale din Timişoara riscă să rămână fără apă caldă şi căldură. Este un scenariu pe care încă încercăm din răsputeri să îl evităm”, spune Fritz.

Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

6 plaje din România au primit eticheta Steagul Albastru pentru sezonul turistic 2022

Șase plaje românești au primit distincția Steagul Albastru în 2022 din partea Fundaţiei de Educaţie pentru Mediu (FEE), cu o plajă în plus față...

Cu cât va contribui UE la reconstrucția Ucrainei

Comisia a stabilit astăzi, 18 mai, într-o comunicare, planuri pentru un răspuns imediat al UE care să abordeze nevoile de finanțare ale Ucrainei și...

Ce s-ar putea întâmpla cu averea lui Dan Petrescu

Încă vorbim despre incertitudine asupra destinației averii omului de afaceri Dan Petrescu, decedat anul trecut într-un accident de avion, alături de soție și copil. Despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă