13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalȚările UE vor cumpăra gaze în comun, în anul 2023

Țările UE vor cumpăra gaze în comun, în anul 2023

Comisia Europeană a organizat o nouă discuție pe tema Platformei energetice a UE, care va permite statelor UE să cumpere gaze în comun, în anul 2023.

Discuția s-a purtat la data de 20 decembrie 2022 sub forma unei mese rotunde.

Reuniunea a fost deschisă de președinta Ursula von der Leyen și prezidată de vicepreședintele Maroš Šefčovič. La discuții au participat reprezentanți la nivel înalt ai 33 de companii din statele membre ale UE și ai părților contractante la Comunitatea Energiei. Reuniunea s-a axat pe necesitatea unei implicări reale a industriei gazelor din UE, atât a operatorilor mai mari, cât și a operatorilor mai mici de pe piață, în cadrul platformei. Obiectivul Platformei este de a contribui la coordonarea achizițiilor de gaze, utilizând în același timp puterea de negociere și politică a UE pentru a asigura aprovizionarea cu energie de la parteneri de încredere la prețuri sustenabile pentru cetățenii și întreprinderile din UE. În ianuarie, Comisia va convoca prima reuniune oficială a Comitetului director, alcătuit din state membre ale UE, pentru a contribui, atât la coordonarea procesului de agregare a cererii, cât și la coordonarea achizițiilor în comun.

Gaze în comun, pentru a acoperi un deficit de 30 de miliarde metri cubi

„Anul acesta am făcut pași importanți în direcția diversificării aprovizionării noastre cu gaze și a înlocuirii combustibililor fosili proveniți din Rusia. Știm însă că anul 2023 va fi mai dur și ne putem confrunta cu un potențial deficit de aproape 30 miliarde de metri cubi de gaze naturale anul viitor. Făcând din achiziționarea în comun de gaze naturale o realitate, vom utiliza puterea economică și politică a UE pentru a asigura aprovizionare suplimentară pentru cetățenii și industria noastră. Reuniunea de astăzi va demara acest proces”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

România a făcut deja eforturi în privința diversificării alimentării cu gaze. Unul dintre proiecte se referă la un gazoduct România – Serbia.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă