12.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalSe construiește un gazoduct România - Serbia

Se construiește un gazoduct România – Serbia

Șefii guvernelor de la București și Belgrad, Nicolae Ciucă și Ana Brnabić, au discutat, luni, la București, despre viitorul gazoduct România – Serbia.

“Cei doi oficiali au abordat aspecte legate de necesitatea revigorării dialogului bilateral și a creșterii nivelului de ambiție în ceea ce privește cooperarea sectorială. Șeful Guvernului a indicat potențialul generos oferit de oportunitățile de intensificare a cooperării economice. Totodată, a punctat importanța deosebită a implementării proiectelor în domeniul conectivității energetice și de transport, prin dezvoltarea interconectorului de gaz România-Serbia și punerea în funcțiune a conexiunii autostrăzii Timișoara – Moravița cu drumul de mare viteză Belgrad – Vatin. De asemenea, avansarea proiectelor de transport feroviar și fluvial rămân importante pentru contactele între cetățeni, dar generează și beneficii pentru economie”, anunță un comunicat de presă transmis de Guvernul României.

Premierul Serbiei a fost luni, 28 noiembrie 2022, în vizită la București. Anterior, în luna mai 2022, vicepremierul și ministru al Energiei din Serbia, Zorana Mihajlović, fusese și ea în România. Zorana Mihajlović discutase, la acel moment, cu ministrul român al Energiei, Virgil Popescu.

Lungimea totală a viitoarei conducte de gaze România – Serbia va fi de circa 97 de kilometri. Pe teritoriul Serbiei, viitoarea conductă va avea 12,8 kilometri, urmând a face legătura între Mokrin şi graniţa cu România. Pe teritoriul României, conducta va avea 85 de kilometri și va ajunge de la graniță până la Arad.

Un gazoduct România – Serbia va consolida securitatea energetică a ambelor țări

„Serbia şi România au relaţii bune şi asta este o bază excelentă pentru a discuta despre proiecte comune viitoare. În acest an, Serbia a început construcţia gazoductului Nis – Dimitrovgrad, ceea ce ne va permite să primim gaze de la terminalul GNL în Grecia precum şi din Azerbaidjan, însă planul nostru este să ne interconectăm cu statele vecine prin conducte de gaze, aceasta fiind singura modalitate pentru a ajunge la securitate în acest domeniu”, explica ministrul Mihajlović.

Acum o lună, Zorana Mihajlović a pierdut funcția de ministru al Energiei în Serbia. Dar proiectul energetic bilateral, România – Serbia, continuă.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

doi melteni la Washington scenariu de film de acțiune

A poposit pe biroul nostru un scenariu de film de acțiune. Ne-a fost trimis spre evaluare. Suntem tentați să-i acordăm o notă bună....

Tragedie în Spania! 4 morți și 20 de dispăruți, după ce un bloc de locuințe din Valencia a ars din temelii

Cel puţin patru persoane au decedat într-un incendiu puternic care a distrus un bloc de locuinţe din oraşul spaniol Valencia, aflat pe coasta de...

Mesajul lui Klaus Iohannis, la doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj în cadrul evenimentului de marcare a doi ani de răspuns al României la situația refugiaților din...
Ultima oră
Pe aceeași temă