-0.3 C
București
marți, 31 ianuarie 2023
AcasăEconomieEconomie internaționalSe construiește un gazoduct România - Serbia

Se construiește un gazoduct România – Serbia

Șefii guvernelor de la București și Belgrad, Nicolae Ciucă și Ana Brnabić, au discutat, luni, la București, despre viitorul gazoduct România – Serbia.

„Cei doi oficiali au abordat aspecte legate de necesitatea revigorării dialogului bilateral și a creșterii nivelului de ambiție în ceea ce privește cooperarea sectorială. Șeful Guvernului a indicat potențialul generos oferit de oportunitățile de intensificare a cooperării economice. Totodată, a punctat importanța deosebită a implementării proiectelor în domeniul conectivității energetice și de transport, prin dezvoltarea interconectorului de gaz România-Serbia și punerea în funcțiune a conexiunii autostrăzii Timișoara – Moravița cu drumul de mare viteză Belgrad – Vatin. De asemenea, avansarea proiectelor de transport feroviar și fluvial rămân importante pentru contactele între cetățeni, dar generează și beneficii pentru economie”, anunță un comunicat de presă transmis de Guvernul României.

Premierul Serbiei a fost luni, 28 noiembrie 2022, în vizită la București. Anterior, în luna mai 2022, vicepremierul și ministru al Energiei din Serbia, Zorana Mihajlović, fusese și ea în România. Zorana Mihajlović discutase, la acel moment, cu ministrul român al Energiei, Virgil Popescu.

Lungimea totală a viitoarei conducte de gaze România – Serbia va fi de circa 97 de kilometri. Pe teritoriul Serbiei, viitoarea conductă va avea 12,8 kilometri, urmând a face legătura între Mokrin şi graniţa cu România. Pe teritoriul României, conducta va avea 85 de kilometri și va ajunge de la graniță până la Arad.

Un gazoduct România – Serbia va consolida securitatea energetică a ambelor țări

„Serbia şi România au relaţii bune şi asta este o bază excelentă pentru a discuta despre proiecte comune viitoare. În acest an, Serbia a început construcţia gazoductului Nis – Dimitrovgrad, ceea ce ne va permite să primim gaze de la terminalul GNL în Grecia precum şi din Azerbaidjan, însă planul nostru este să ne interconectăm cu statele vecine prin conducte de gaze, aceasta fiind singura modalitate pentru a ajunge la securitate în acest domeniu”, explica ministrul Mihajlović.

Acum o lună, Zorana Mihajlović a pierdut funcția de ministru al Energiei în Serbia. Dar proiectul energetic bilateral, România – Serbia, continuă.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:00:47

Blinken îl întâlnește pe președintele Sisi din Egipt, în timpul turneului din Orientul Mijlociu

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a purtat discuții cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi și cu ministrul de externe Sameh Shoukry luni...

Ambasadarul ucrainean în Germania face presiuni pentru avioanele de luptă împotriva Rusiei

Ambasadorul ucrainean în Germania, Oleksii Makeiev, a subliniat luni cât de importante sunt avioanele de luptă în războiul împotriva Rusiei, informează dpa. "Încă nu am...

Bogdan Aurescu: România va relua în 2023 misiunile de poliție aeriană din regiunea Mării Baltice

România urmează să își reia, în 2023, participarea la misiunile de poliție aeriană din regiunea Mării Baltice, a spus ministrul de Externe Bogdan Aurescu...
Ultima oră
Pe aceeași temă