11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalȚara care va organiza referendum pe tema neutralităţii în politica externă

Țara care va organiza referendum pe tema neutralităţii în politica externă

Cetățenii elvețieni ar putea fi chemați la un referendum privind neutralitatea istorică a țării lor, după ce o inițiativă populară în acest sens, propusă de două partide naționaliste, a strâns numărul legal de semnături necesare pentru a progresa în acest demers.

Mișcarea politică Pro Elveția și Uniunea Democratică de Centru (UDC), cel mai votat partid de dreapta din Elveția, au reușit să obțină peste 130.000 de semnături într-un interval de 18 luni, depășind astfel pragul minim de 100.000 de semnături necesar inițiativelor populare în țară, notează Agerpres.

Susținătorii demersului propun ca neutralitatea Elveției să fie “perpetuă”, țara rămânând în afara oricărei alianțe militare, precum NATO, din care nu face parte oficial. Cu toate acestea, începând din anul trecut, Elveția a început consultări cu NATO în urma războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Inițiativa solicită și guvernului federal de la Berna să se abțină de la implicarea Elveției în conflicte armate și să nu adopte sancțiuni economice sau diplomatice împotriva niciunui stat aflat în război. De asemenea, critica “sacrificiul necugetat” făcut prin decizia guvernului de a se alătura sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei.

Guvernul elveţian a confirmat miercuri că va găzdui pe 15-16 iunie o conferinţă la nivel înalt pentru obţinerea păcii în Ucraina, care nu va fi o conferinţă de pace propriu-zisă, dar Rusia a refuzat să participe, spunând că Elveţia şi-a pierdut statutul de ţară neutră, mai scrie sursa citată.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă