6.3 C
București
marți, 28 martie 2023
AcasăInternaționalSuedia vrea un parteneriat cu Franța pentru cumpărarea de reactoare nucleare

Suedia vrea un parteneriat cu Franța pentru cumpărarea de reactoare nucleare

Suedia ar putea încheia un parteneriat cu Franța privind cumpărarea de reactoare nucleare franceze pentru a-și consolida aprovizionarea cu energie a țării, a declarat marți, în timpul unei vizite la Paris, premierul suedez.

Acest lucru a fost confirmat și de președintele francez care anterior declarase că dorește ca Suedia și Franța să aibă o cooperare mai strânsă în domeniul energiei nucleare.

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a schiţat un posibil parteneriat cu Franţa pentru construirea de noi centrale nucleare în ţara sa, transmite marţi AFP.

Un posibil parteneriat între Franța și Suedia în domeniul energiei nucleare

„Parteneriatul franco-suedez dispune de un bun potenţial în materie de energie nucleară”, a afirmat Kristersson în curtea Palatului Elysée, alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, cu ocazia primei deplasări în Uniunea Europeană de când Suedia a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului UE la 1 ianuarie.

Suedia vrea un parteneriat cu Franța pentru reactoare nucleare, fiind impresionați de experiența franceză

„Noul guvern suedez este determinat să construiască noi centrale nucleare şi suntem foarte impresionaţi de experienţa franceză” în domeniu, a adăugat el, potrivit capital.ro.

Suedia „are nevoie să cumpere două reactoare nucleare”, le-a precizat Kristersson unor jurnalişti suedezi cu prilejul deplasării sale la Paris.

„Şi sunt absolut deschis ca Franţa să fie una din ţările care să facă astfel încât Suedia să aibă mai multă energie nucleară”, a adăugat el, citat de cotidianul Aftonbladet, potrivit Reuters.

Macron spune că „nu există motiv de panică” în legătură cu posibilele întreruperi de energie electrică în Franța

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu există niciun motiv de panică în legătură cu posibilele întreruperi de energie electrică în această iarnă, dar a cerut cetățenilor să folosească mai puțină energie și companiei de stat EDF să repornească reactoarele nucleare pentru a preveni întreruperile în caz de vreme rece, scrie Reuters.

Într-un interviu acordat postului francez de televiziune TF1, înregistrat în timpul vizitei sale de stat în Statele Unite din această săptămână, Macron a negat că riscul de pene de curent s-ar datora unei gestionări inadecvate a programului de repornire a reactoarelor nucleare al EDF.

„În primul rând, să fie clar: nu ne panicăm! Este legitim ca guvernul să se pregătească pentru cazurile extreme, ceea ce ar însemna tăierea energiei electrice timp de câteva ore pe zi, dacă nu am avea suficientă energie”, a declarat Macron.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

George Simion s-ar fi întâlnit cu un ofițer FSB, la Cernăuți, susține fostul ministru Anatol Șalaru

Politicianul român George Simion s-ar fi întâlnit cu un ofițer FSB în Ucraina, la Cernăuți, susține Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării al Republicii...

Vrei să-ți găsești iubirea online? Urmează aceste 5 sfaturi

În ziua de astăzi, poți găsi orice online. De la haine la accesorii auto, mâncare, jocuri. Însă iubirea? Iubirea o poți găsi online la...

Parlamentul Ungariei a votat legea ce permite aderarea Finlandei la NATO

Parlamentul Ungariei, dominat de formaţiunea premierului naţionalist Viktor Orban, a aprobat luni proiectul de lege care permite aderarea Finlandei la NATO odată ce aplicaţia...
Ultima oră
Pe aceeași temă