2.7 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSocialEducațieStudenții ieșeni, solidari cu greva generală de la UNEFS: „Actuala conducere arată...

Studenții ieșeni, solidari cu greva generală de la UNEFS: „Actuala conducere arată dispreț total pentru studenți”

Liga Studenților (LS IAȘI) se solidarizează cu greva studenților din Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport (UNEFS) și susține demersurile Ligii Studenților și Absolvenților din UNEFS în rezolvarea problemelor din instituție. Tinerii reclamă că universitatea nu a cheltuit peste 5 milioane de lei din fondul de burse, că li s-au cerut bani în mod ilegal sub pretextul unui „fond de reparații” sau pentru masa la stagiile de practică, deși aceasta era asigurată, că taxele au fost majorate în timpul ciclului de studii și că ar fi fost deturnați bani dintr-un proiect pe fonduri europene.

Începând de săptămâna trecută studenții din două cămine ale UNEFS au intrat în grevă japoneză, iar de săptămâna aceasta s-a declarat grevă generală la nivel de universitate, fiind boicotate cursurile până la îndeplinirea cerințelor.

În data de 16 octombrie, studenţii din căminele „A” şi „I” ale Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport (UNEFS) au intrat în Grevă Japoneză, participând la toate activităţile din universitate purtând banderole albe. Aceştia au făcut public un videoclip filmat în bucătăria unui cămin, în care gândacii au invadat podeaua, pereţii, mesele, scaunele şi chiuvetele. Drept răspuns, UNEFS a publicat a doua zi informaţii referitoare la contractele de dezinsecţie şi deratizare ale universităţii, din care reiese faptul că aceste prestări de servicii au avut loc în data de 29.09.2023, adică tocmai în ziua în care studenţii au început să fie cazaţi, după cel puțin un an în care nu s-au făcut deloc demersuri în acest sens.

Începând de ieri, 23 octombrie, prin Liga Studenţilor şi Absolvenţilor din UNEFS (LSA-UNEFS), studenții UNEFS au intrat în grevă generală și solicită restituirea mai multor sume de bani, colectate de la studenţi atât pentru aşa-zisul „fond de reparaţii”, cât şi pentru a suplimenta hrana pentru stagiile obligatorii de practică, deşi masa era deja asigurată. La baza sportivă din Parâng s-a constatat că administratorul acesteia fura cantități mari din alimentele achiziționate pentru masa studenților, cu banii plătiți de aceștia.

În plus, taxele au fost mărite în timpul ciclului de studii, iar studenţii îşi cer sumele colectate de universitate înapoi. Mai mult, până anul acesta, studenții români au fost obligați în mod abuziv să-și plătească taxele și să facă transferuri în euro sau să plătească taxele în lei la cursul zilei. În continuare, însă, taxa de reexaminare (restanță) este de 100 de euro, fiind de 5 până la 10 ori mai mare decât la alte universități din țară.

Studenții semnalează şi nealocarea în folosul lor a peste 5.000.000 de lei (un milion de euro) din fondul de burse în ultimii 6 ani, bani din care s-ar fi putut acorda burse de merit pentru stimularea performanței, şi solicită tragerea la răspundere a persoanelor vinovate şi corectarea erorilor produse. Nu este pentru prima dată când LSA-UNEFS reclamă aceste probleme către conducerea universităţii, fără a primi soluţionare. Astfel, studenţii au declarat că nu vor intra la activităţile desfăşurate în universitate (cursuri, lucrări practice, seminarii, stagii) până ce nu vor exista demersuri reale în vederea rezolvării acestor probleme.

Potrivit președintelui Ligii Studenților (LS IAȘI), Toma Tataru, organizația pe care o reprezintă se solidarizează cu demersurile studenților UNEFS și va întreprinde mai multe demersuri legale împotriva deciziilor actualei conduceri a instituției, inclusiv prin sesizarea organelor de urmărire penală neregulile sesizate de studenți.

„Din păcate, actuala conducere a UNEFS, sub mandatul rectorului Florin Pelin, arată dispreț total pentru studenți, ignorându-le nevoile de bază pentru buna desfășurare a activității didactice și jecmănindu-i de bani, în timp ce în fondul de burse s-au acumulat peste 5 milioane de lei care puteau fi acordați tinerilor”, a declarat acesta.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite
00:01:46

Cum se pregătește echipa de eliminare a bombelor de la Paris pentru Jocurile Olimpice

Echipa de eliminare a bombelor poliției din Paris se așteaptă ca Jocurile Olimpice din 2024 să fie o „provocare considerabilă”. Reuters are o imagine...
00:00:41

Departamentul de Stat: SUA s-ar opune oricărei „zone tampon” din Gaza

SUA s-ar opune oricărei zone tampon propuse în interiorul Fâșiei Gaza, deoarece ar încălca poziția Washingtonului conform căreia dimensiunea enclavei palestiniene nu trebuie redusă...

ONU spune că există o amenințare globală din cauza războiului din Gaza

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut miercuri o mișcare rară, avertizând în mod oficial Consiliul de Securitate cu privire...
Ultima oră
Pe aceeași temă