8.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăPoliticăCriza politicăSTS transmite că nu a primit informaţii privind derularea unor atacuri cibernetice...

STS transmite că nu a primit informaţii privind derularea unor atacuri cibernetice în primul tur al alegerilor prezidențiale

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat joi, 28 noiembrie 2024, că nu au fost identificate vulnerabilități în securitatea serviciilor de comunicații și tehnologia informației oferite Autorității Electorale Permanente (AEP), în cadrul alegerilor recente.

Potrivit unui comunicat al STS, toate măsurile tehnice implementate pentru asigurarea unui proces electoral sigur și transparent au funcționat corespunzător, fără incidente semnificative.

De asemenea, STS a menționat că nu au existat atacuri cibernetice care să fi afectat sistemele informatice utilizate în procesul electoral, iar datele privind prezența la vot și rezultatele alegerilor au fost gestionate fără probleme, inclusiv pe site-ul public prezenta.roaep.ro.

CITEȘTE ȘI – CSAT confirmă că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral

Acest portal a fost accesibil constant, iar rezultatele afișate în timp real au reflectat corect datele din procesele-verbale oficiale.

STS a mai precizat că nu există indicii privind modificarea sau alterarea datelor din infrastructura IT&C suport pentru procesul electoral. Sistemele informatice, inclusiv cele pentru monitorizarea prezenței la vot și prevenirea votului ilegal, au funcționat la parametri optimi.

Datele centralizate au coincis cu cele din procesele-verbale, iar transparența și integritatea datelor au fost asigurate prin tehnologia blockchain, care garantează trasabilitatea informațiilor.

„Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a pus la dispoziţia CSAT toate informaţiile necesare în legătură cu suportul tehnic asigurat de către STS pentru Autoritatea Electorală Permanentă. Astfel, pentru organizarea scrutinului din 24 noiembrie 2024, la nivelul STS au fost implementate măsuri proactive de prevenire şi contracarare a riscurilor de securitate cibernetică, iar sistemele informatice au funcţionat în parametri optimi.

Nu au fost identificate vulnerabilităţi în ceea ce priveşte furnizarea, în condiţii de securitate, a serviciilor de comunicaţii şi tehnologia informaţiei puse la dispoziţia AEP, organizatorul alegerilor. De asemenea, nici anterior şi nici pe timpul desfăşurării procesului electoral, STS nu a primit informaţii de la alte entităţi cu responsabilităţi în domeniul securităţii cibernetice privind derularea unor atacuri cibernetice”, precizează STS într-un comunicat de presă.

În același timp, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a confirmat că au existat atacuri cibernetice care au avut ca scop influențarea corectitudinii procesului electoral.

Deși CSAT nu are atribuții directe în organizarea alegerilor, autoritățile cu responsabilități în securitatea națională și cibernetică au prezentat evaluări privind riscurile pentru infrastructurile IT&C utilizate în procesul electoral.

Astfel, membrii CSAT au constatat că anumite atacuri cibernetice au fost direcționate către aceste sisteme, cu scopul de a perturba sau manipula procesul electoral.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Austria: „Liber” pentru anchetarea liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl

Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie...

Ghid complet pentru înlocuirea dinților de lapte la copii

Înlocuirea dinților de lapte de cei permanenți este o etapă importantă în dezvoltarea copilului. Este un proces natural și, de obicei, fără complicații,...

Cristian Păunescu, BNR: România are premise pentru recuperarea tezaurului de aur trimis la Moscova, dar cu un optimism prudent

Cristian Păunescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), a declarat recent, la vernisajul primei expoziții din România despre tezaurul de aur al BNR...
Ultima oră
Pe aceeași temă