3.9 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeInternaționalStoltenberg: "NATO examinează posibilitatea de a crește permanent trupele în Kosovo"

Stoltenberg: “NATO examinează posibilitatea de a crește permanent trupele în Kosovo”

NATO analizează o creștere permanentă a numărului de trupe în Balcanii de Vest pentru a menține tensiunile sub control, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

NATO a trimis sute de forțe suplimentare în Kosovo din Marea Britanie și România, după ce o bătălie între forțele de ordine și sârbi înarmați ascunși într-o mănăstire a transformat un sat liniștit din nordul Kosovo într-o zonă de război, pe 24 septembrie.

“Acum analizăm dacă ar trebui să avem o creștere permanentă pentru a ne asigura că acest lucru nu scapă de sub control și nu creează un nou conflict violent în Kosovo sau în regiunea mai largă”, a declarat Stoltenberg în timpul unei vizite în Kosovo.

Schimbul de focuri din septembrie a provocat noi îngrijorări la nivel internațional cu privire la stabilitatea din Kosovo, care are o majoritate de etnie albaneză și care și-a declarat independența față de Serbia în 2008, după o revoltă de gherilă și o intervenție NATO în 1999.

Aproximativ 50.000 de sârbi care trăiesc în nordul Kosovo nu recunosc instituțiile de la Pristina și consideră că Belgradul este capitala lor. Aceștia au avut deseori conflicte cu poliția kosovară și cu forțele internaționale de menținere a păcii, însă violențele din septembrie au fost cele mai grave din ultimii ani.

Misiunea de menținere a păcii KFOR a NATO, care funcționează din 1999, cuprinde peste 4.500 de soldați din 27 de țări.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Gogoașa reconstrucției Ucrainei

Dialogurile din cadrul întâlnirilor lui Marcel Ciolacu, premierul României, cu cei trei miniștri ai executivului american, au avut o constantă: economia României este în...

Ce este și cum arată “lerul” – Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Ce este și cum arată "lerul" - Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Joe Biden vrea condamnarea fermă a violenţelor sexuale comise de teroriştii Hamas

Preşedintele american, Joe Biden, a cerut marţi, la Boston, în cadrul unei întâlniri destinate să strângă fonduri pentru campania sa, "condamnarea fără ambiguitate şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă