Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi (1 noiembrie) că încă mai crede în beneficiile comerțului liber, dar avertizează asupra consecințelor de securitate pe care le are implicarea unei puteri autoritare precum China.
Vorbind la Conferința de Securitate de la Berlin, Stoltenberg a spus că războiul din Ucraina și dependența de gazul rusesc ar trebui să conducă la o evaluare a dependențelor de statele autoritare, potrivit Reuters.
„ Încă cred că beneficiem de pe urma comerțului liber, dar trebuie să ne dăm seama că atunci când ne angajăm din punct de vedere economic cu puteri autoritare, cum ar fi Rusia, cu privire la gaze sau precum China, cu privire la unele mărfuri esențiale, minerale cu pământuri rare, de exemplu, aceasta are consecințe asupra securității noastre ”, a spus Stoltenberg.
Invazia Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022 a dus la un efort sporit al NATO de a-și consolida flancul estic și de a sprijini aliații est-europeni.
Forța de Reacție NATO a ajuns la 300.000 de militari, a anunțat Jens Stoltenberg
Forța de Reacție NATO a ajuns la 300.000 de militari, a anunțat, la București, Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Atlantice.
Secretarul general NATO a făcut acest anunț în contextul întrevederii sale cu premierul României, Nicolae Ciucă.
„Secretarul general Jens Stoltenberg a subliniat faptul că NATO a ajuns la 300.000 oameni forță de reacție cu grad înalt de pregătire ce pot fi desfășurați la diferite momente, dublarea numărului de Grupuri de Luptă la nivel de batalion, cu posibilitatea de creștere la stadiul de brigadă, și dublarea numărului de echipamente prepoziționate în regiune”, a transmis un comunicat al Guvernului României.
Unul dintre cele șase Grupuri de Luptă NATO este în România, cu baza la Cincu (județul Brașov). Unitatea din România este condusă de Franța și formată din militari francezi, belgieni și olandezi. Battle Group Romania numără circa o mie de oameni
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!