17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiStatul român a câștigat procesul în care frații Micula cereau depăgubiri de...

Statul român a câștigat procesul în care frații Micula cereau depăgubiri de 9 miliarde de lei

Statul român a câștigat definitiv procesul în care frații Ioan și Viorel Micula cereau despăgubiri de 9 miliarde de lei. Solicitarea celor doi a fost respinsă în martie 2020 de către Tribunalul internațional de arbitraj de la Washington.

Cei doi frați au cerut în martie anularea deciziei. Însă, printr-o decizie din 4 ianuarie Comitetul ad-hoc de anulare constituit sub auspiciile Centrului internațional pentru reglementarea diferendelor relative la investiții (ICSID) de pe lângă Banca Mondială a respins cererea de anulare formulată de Ioan și Viorel Micula.

Statul român a câștigat în procesul inițiat de frații Micula

Casa de avocatură care a reprezentat România a făcut anunțul potrivit căruia statul a câștigat definitiv. Aceasta a transmis că procedurile arbitrale inițiate de frații Micula sunt închise  în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Suediei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, „Tratatul”.

Frații Micula au acuzat România că nu și-a respectat obligațiile internaționale în temeiul Tratatului. Statul nu ar fi aplicat în mod adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase și a impus nou regim de prețuri pentru apa minerală.

„România s-a angajat în eforturi serioase și vizibile pentru a-și aplica legile privind impozitarea în legătură cu alcoolul și a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor și o structură de executare atât la nivel de gospodărie individuală, cât și la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama și DG Antifraudă”., a transmis Tribunalul arbitral.

Crenguța Leaua, reprezentant al firmelor de avocatură care au reprezentat România în acest proces, a transmis că „suntem la finalul unei dispute care a durat peste 7 ani, fiind unul dintre cele mai complexe dosare, în care probleme de drept fiscal substanțial și procedural, din perspectivă macroeconomică, au fost introduse într-un arbitraj de investiții”.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...

Eurobarometru. Românii, tot mai interesați de alegerile europarlamentare

Alegerile locale au fost comasate cu cele europarlamentare și au loc pe data de 9 iunie, iar porivit unui sondaj realizat de parlamentul european,...
Ultima oră
Pe aceeași temă