16 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021
AcasăȘtirile zileiInvestigații România LiberăMiza războiului fraților Micula cu statul și Comisia Europeană

Miza războiului fraților Micula cu statul și Comisia Europeană

Frații Micula se judecă cu statul român atât în țară, cât și peste hotare pentru a nu fi obligați să returneze banii rezultați din facilitățile fiscale acordate de România în baza unui tratat bilateral. Comisia Europeană a decis că este ajutor de stat și sumele trebuie recuperate. De aceea, oamenii de afaceri au dat în judecată și Executivul comunitar.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, împreună cu alţi reprezentanţi ai ministerului şi ai ANAF au fost prezenți luni la audierile de la Curtea de Arbitraj de la Paris pentru acţiunea în anulare introdusă de statul român în decembrie 2013 privind o hotărâre în favoarea fraţilor Micula de a primi circa 85 milioane euro.

Audierile au avut loc în perioada 21-22 septembrie, urmând ca ulterior să se comunice părţilor decizia. Reamintim faptul că România este prinsă la mijloc între decizia Curții de Arbitraj de la Washington și cea a Comisiei Europene (CE), cea din urmă solicitând recuperarea ajutorului de stat acordat celor doi oameni de afaceri „suedezi“: Ioan şi Viorel Micula (not.red. – frații Micula au beneficiat de o serie de facilități fiscale, în baza unui tratat bilateral româno-suedez, încheiat cu mulți ani înainte ca România să devină stat membru al UE, aceștia venind în țara noastră ca investitori străini, din Suedia).

După decizia Curții de la Washington, la sfârșitul anului trecut, frații Micula au blocat conturile Ministerului Finanțelor și au pus sechestru pe 20% din acțiunile deținute de stat la OMV Petrom. Recent, aceștia s-au îndreptat împotriva ROMATSA, Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian nemaiputând să-și încaseze banii colectați de Eurocontrol pentru serviciile prestate de ROMATSA. Care au fost argumentele cu care România și-a apărat cauza la Paris? Până la închiderea ediției nu am primit nici un răspuns de la Ministerul Finanțelor.

O luptă pe viață și pe moarte

Frații Micula au deschis procese împotriva statului român atât în țară, cât și în străinătate. “În prezent, în România se judecă niște contestații la executare la Curtea de Apel. S-a obținut o suspendare a executării pe motiv că cei de la Bruxelles susțin că este vorba despre ajutor de stat“, spune avocatul Gheorghe Piperea, care, în acest litigiu, apăra cauza fraților Micula pe plan național. Avocatul susține că, pe plan extern, oamenii de afaceri au obținut decizii de executare a statului român în Belgia, SUA, Marea Britanie și Franța.

„Nu numai că pe măsură ce se întârzie punerea în aplicare a hotărârii arbitrale curg dobânzi și penalități, dar cu aceste executări se cheltuie foarte mulți bani, care în final vor fi suportați tot de România. În plus, procesul de la Paris, care a durat 8 ani, a costat statul circa 25-30 de milioane de euro, onorariul casei de avocatură de la Londra“, arată avocatul fraților Micula. Acesta spune că Executivul comunitar face un joc politic, dar care pune România între ciocan și nicovală.

„Este o dispută între America și Europa pe marginea Tratatului de Liber Schimb, care cuprinde o clauză arbitrală foarte dură, ce elimină orice competență a CE și a instanțelor europene în materie de protecție a investițiilor, clauză ce este în favoarea corporațiilor americane. CE pentru a atenua această clauză a zis să înceapă cu cauza Micula“, este de părere Piperea. Ar fi putut România să evite această situație? “Da, fiindcă în 2009 s-a făcut o astfel de discuție în fața arbitrajului, dacă este vorba de ajutor de stat sau nu. Deși CE a susținut acest lucru, arbitrajul a respins această idee“, explică Piperea. De asemenea, cei doi oameni de afaceri au deschis un proces împotriva CE la Curtea de Justiție a UE pentru a contesta decizia Executivului comunitar. 

Cele mai citite

Dezvoltarea roboților ucigași, se poate avea încredere în ei? Analiză despre noua cursă a înarmărilor

Armele inteligente artificiale transformă armatele din întreaga lume – ar trebui să ne îngrijorăm?  Roboții ucigași și dronele „kamikaze” sunt aici: armamentul inteligent artificial...

Ziua Recunoștinței Neagră: Zeci de persoane ucise prin împușcare

Un băiat în vârstă de 13 ani este suspectat că a tras în mod accidental în timp ce manipula o armă de foc într-un...

Ziua Națională în pandemie se va ține sub supravegherea medicului

Ziua Națională în pandemie va fi marcată cu măsuri speciale de protecție, decise la nivelul municipiului București și al fiecărui județ. Comitetul Municipiului Bucureşti pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă