12.8 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăEconomieSRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se pregătește pentru votul final în Camera Deputaților. Acest proiect, care prevede implicarea Serviciului Român de Informații în digitalizarea ANAF, a fost inițial aprobat tacit de Senat în februarie, fără a fi supus dezbaterii.

Conform proiectului de lege pentru aprobarea OUG nr. 109/2023, SRI va administra sistemul informatic al ANAF prin intermediul Regiei Autonome Rasirom, care este deținută în totalitate de către SRI, și al Centrului Național Cyberint. Guvernul consideră acest hub financiar ca fiind o infrastructură esențială pentru securitatea națională, justificând astfel implicarea SRI.

Astfel, acest hub financiar va deveni un „centru de servicii și date financiare, fiscale și vamale al administrației publice”, permițând accesul SRI la informațiile financiare despre companii și cetățeni din România.

România a denunțat în trecut, în timpul guvernului condus de Viorica Dăncilă, un proiect de digitalizare început cu Banca Mondială în 2015 și în care nu exista o astfel de implicare a SRI, remarcă Economedia. Pentru a justifica aducerea SRI în proiect, guvernul a decis că acest hub financiar este infrastructură de securitate națională.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...
Ultima oră
Pe aceeași temă