12.4 C
București
sâmbătă, 22 martie 2025
AcasăEconomieEconomie internăSlăbiciunea economiei românești: Dezindustrializarea, principala problemă în 2025

Slăbiciunea economiei românești: Dezindustrializarea, principala problemă în 2025

Anul 2025 se anunță dificil pentru economia României, marcat de slăbiciuni structurale, șocuri externe și probleme bugetare.

Deficitul fiscal și împrumuturile masive continuă să reprezinte provocări majore, iar specialiștii din mediul de afaceri atrag atenția asupra nevoii de reindustrializare.

Antreprenorii consideră că soluția pentru redresarea economică este revitalizarea industriei locale, reducerea dependenței de importuri și consolidarea producției interne.

Dragoș Damian, CEO-ul Terapia Cluj, unul dintre cei mai mari jucători din industria farmaceutică din România, subliniază pentru Ziarul Financiar că principala cauză a fragilității economiei este dezindustrializarea – un proces care a început după 1989 și continuă și în prezent.

„Slăbiciunea economiei româneşti pleacă mai degrabă dintr-o dezindustrializare care s-a întâmplat după 1989, una care s-a întâmplat şi în anii mai recenţi. Am văzut nişte date care spuneau că s-au închis fabrici noi sau vechi şi după 2010, după 2020”, a declarat Damian.

El atrage atenția asupra riscurilor pe care le implică o economie bazată pe importuri:

Eu văd două probleme cu importurile: o problemă este că banii nu rămân în ţară, iar a doua problemă este că, în caz de forţă majoră – cum am văzut în pandemie – s-ar putea să nu mai primești produsele de bază.

Industria locală – cheia redresării economice

În ciuda dificultăților economice, Dragoș Damian rămâne optimist și crede că investițiile strategice pot revitaliza economia.

„Eu vreau să sper că proiectele de industrializare vor exista pe direcţii strategice. Am vorbit întotdeauna despre nevoile de bază: mâncare, chimie – inclusiv medicamente, energie şi apărare. Pentru aceste nevoi de bază trebuie să ne apropiem de o zonă în care să fim autosuficienţi”, a precizat Damian pentru Ziarul Financiar.

Totodată, el consideră că stimularea producției locale și creșterea exporturilor sunt esențiale pentru sustenabilitatea economică:

„Ceea ce se produce în România sau cât mai mult din ceea ce se duce în România să poată fi exportat, pentru că asta reprezintă o sustenabilitate a economiei”, a concluzionat pentru ZF CEO-ul Terapia Cluj.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Cehia și-a asumat salvarea postului Radio Europa Liberă

Guvernul Cehiei s-a angajat să intervină și să sprijine Radio Europa Liberă/Radio Liberty, după ce administrația Trump a tăiat finanțările. RFE/RL a contracarat propaganda...

Găsește Covorul Ideal pentru Afacerea Ta: Soluții Personalizate și Funcționale

În căutarea unui covor profesional sau a unei mochete pentru birou? O gamă variată de opțiuni este disponibilă, fiecare având specificații unice care să...

Aeroportul Heathrow din Londra a redevenit funcțional după o pană de curent majoră

Aeroportul londonez Heathrow a anunțat, sâmbătă, că este „pe deplin operațional”, după o pană de curent majoră care a dus la închiderea sa vineri...
Ultima oră
Pe aceeași temă